Οι ‘πρώτοι’ της Ευρυτανίας στον Ευρυτανικό Παλμό

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, τα οποία αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, δίνοντας τέλος στη αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ). Όσοι υποψήφιοι είχαν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση, έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους. Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων στον υπολογισμό των μορίων τους το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Οι καταστάσεις με τους βαθμούς αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας και περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με βάση τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από τις βαθμολογίες των υποψηφίων, φαίνεται να υπάρχει πτώση των βάσεων, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των γραπτών κυμαίνεται κοντά στη βάση. Σημαντικός όμως θα είναι και ο ρόλος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), καθώς θα είναι αρκετοί οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα μείνουν «εκτός» των Πανεπιστημίων, ενώ μεγάλος θα είναι ο αριθμός των κενών θέσεων που θα προκύψει στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Τον αριθμό των εισακτέων, όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα τον κρίνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η ΕΒΕ θα κόψει όπως αναμένεται το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ και για φέτος αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται κοντά στο 8,3. Μεγάλη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί σε τμήματα μεσαίας ζήτησης, όπως στα φιλολογικά τμήματα, στα τμήματα της κοινωνικής και πολιτικής επιστήμης σε τμήματα μαθηματικών, φυσικών, τμήματα τεχνολογικά στο β΄επιστημονικό πεδίο, τμήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη γεωπονία του γ΄επιστημονικού πεδίου και τμήματα τα οποία σχετίζονται με την οικονομία και διοίκηση. Αναφορικά με τις Βάσεις 2023, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Σχετικά με την  Ευρυτανία αρκετοί ήταν οι μαθητές που συγκέντρωσαν υψηλά μόρια τόσο από Γενικό Λύκειο, όσο και από το ΕΠΑΛ.

Αριστούχοι ΓΕΛ Καρπενησίου

  • Σταμούλη Μαρία του Νικολάου

Μ.Ο: 19,25

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα! Ο στόχος μου είναι η Αγγλική Φιλολογία. Ως μια -συχνά αναποφάσιστη- 18 χρονη μαθήτρια δεν έχω ακόμη συγκεκριμένα όνειρα και φιλοδοξίες σχετικά με τις σπουδές μου. Ανυπομονώ,όμως, να ασχοληθώ βαθύτερα και ουσιαστικότερα με την αγγλική λογοτεχνία!»

  • Τρίκκα Καλλιόπη του Κων/νου

Μ.Ο: 18,90

«Αισθάνομαι δικαιωμένη με το αποτέλεσμα, μιας και οι κόποι τόσων ετών ανταμείφθηκαν. Αρχικός μου στόχος είναι η κτηνιατρική ΣΣΑΣ, τον οποίο και πέτυχα αλλά δεν έχω κατασταλάξει ακόμα. Σε σχέση με τις σπουδές μου όνειρό μου είναι να καταφέρω να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες της σχολής».

  • Ζήσιμος Κων/νος του Σωτηρίου

Μ.Ο: 18,525

«Είμαι περήφανος με τον εαυτό μου και χαρούμενος που οι κόποι και η κούραση όλης της χρονιάς οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι η Ιατρική, με ιδιαίτερη προτίμηση τη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να τελειώσω τη βασική εκπαίδευση, στη συνέχεια να ασχοληθώ με κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και, τέλος, θα ήθελα να κάνω και ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Όσον αφορά στην ειδικότητα, δεν έχω καταλήξει ακόμα σε αυτό που θέλω να κάνω, αλλά υπάρχει αρκετός χρόνος για να το σκεφτώ».

Αριστούχοι ΕΠΑΛ Καρπενησίου

  • Κολοκώτσιος Μιχάλης

M.O: 18,4

«Αισθάνομαι χαρούμενος και ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς οι κόποι μου εν τέλει ανταμείφθηκαν. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για τη σχολή που θα επιλέξω αλλά θα είναι πάνω στον τομέα της πληροφορικής. Στόχος μου είναι να εξειδικευτώ όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχω την επαγγελματική κατάρτιση που επιθυμώ».

  • Πρίμπα Αγάπη

Μ.Ο: 17,98

«Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένη και δικαιωμένη με το αποτέλεσμα των εξετάσεων, έχω στόχο την κοινωνική εργασία, στην οποία ελπίζω να περάσω, γιατί είναι ένα όνειρο που το έχω χρόνια».

  • Καρδαμπίκης Κυριάκος

Μ.Ο: 17,42

«Νιώθω πολύ χαρούμενος που πέτυχα τον στόχο μου που είχα από μικρό παιδί. Επίσης, νιώθω ανακουφισμένος, καθώς όλη αυτή η σκληρή δουλειά απέφερε καρπούς. Δεν έχω καταλήξει ποιο πανεπιστήμιο θα επιλέξω, ωστόσο έχω στο μυαλό μου 2-3. Τα όνειρά μου σε σχέση με τις σπουδές μου είναι να μάθω όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται σε σχέση με την πληροφορική, ώστε να εξειδικευτώ».

Αλκιβιάδειο Λύκειο Φουρνά

  • Ντούσικου Αντιγόνη – Βασιλική

Μ.Ο: 15,78

«Νιώθω ικανοποίηση, γιατί προσπάθησα πολύ φέτος. Θεωρώ πως οι κόποι μου δικαιώθηκαν και η αλήθεια είναι πως έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μου. Η δυσκολία, φέτος, ήταν μεγάλη λόγω έλλειψης φροντιστηρίων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε αυτή την δύσκολη χρονιά αλλά και τους καθηγητές μου που πίστεψαν σε εμένα. Μου άρεσαν πάντα οι οικονομικές επιστήμες και θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτές στο μέλλον. Νομίζω πως θα επιλέξω το τμήμα οικονομικών επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Δήμος Αγράφων – Λ.Τ. Ραπτοπούλου

  • Γεωργία Ντασιώτη

Μ.Ο.: 16,510

«Η φετινή χρονιά υπήρξε αρκετά απαιτητική και ψυχοφθόρα τόσο για μένα όσο και για όλα τα παιδιά που μπαίνουν στη διαδικασία των πανελληνίων ! Προσωπικά, η διαδικασία των πανελληνίων με έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη με τον ίδιο μου τον εαυτό, η πίεση, το άγχος, η κούραση και η προσπάθεια ξεπερνάνε τα όρια του καθενός σε αυτή την περίπτωση! Όμως αυτά είναι που οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων! Η πανελλήνιες φυσικά δεν αποτελούν την επιτυχία… Αντιθέτως , αποτελούν το σκαλοπάτι που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή και φυσικά ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση των ονείρων μας! Η συμβουλή μου για όλους όσους καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία είναι υπομονή, επιμονή και πίστη στις δυνάμεις τους . Όλα αυτά αποτελούν οδηγό που και εγώ η ίδια ακολούθησα και κατάφερα να φτάσω πιο κοντά στο στόχο μου! Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως ο προγραμματισμός του διαβάσματος, η συνεχής επανάληψη και βέβαια η στήριξη από την οικογένεια ,τους φίλους και τους καθηγητές μου ,τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά! Στόχος μου είναι η Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιά ή Οικονομικές επιστήμες.