Με τίτλο ‘Ιχνηλατούμε την τοπική μας ιστορία μέσα από την τέχνη’ και με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Καρπενησίου ξεκίνησε μια διαδικτυακή διαδρομή μέσα στο χρόνο μέσα από τους καμβάδες ζωγράφων και εικαστικών, που αποτύπωσαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα και θρυλικά πρόσωπα της Ευρυτανίας, τα οποία πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Τα έργα προέρχονται από προσωπικές συλλογές ή εκτίθενται σε μουσεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Τη δράση υποστηρίζει με το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας ΄Βελούχι’.

Οδυσσέας Ανδρούτσος. Ο λεοντόκαρδος επαναστάτης της Γέφυρας Τατάρνας, του Κ. Δεκούλη, 40X24 εκατ. ακρυλικό σε ξύλο,1998, συλλογή Ηλία Μπουμπουρή.

Ο Μπότσαρης αιφνιδιάζει τους Τούρκους στο στρατόπεδό τους”, Eugene Delacroix, 1860-62, 65×73 cm, Toledo ( Οχάιο), Museum of Art.

Αθανάσης Καρπενησιώτης, Ο πρωταθλητής και πρωτομάρτυρας της Ελευθερίας, Γιάννης Αδαμάκης, 50Χ70 εκατ., ακρυλικό σε καμβά, 2020, Συλλογή Δ. Ευαγγελοδήμου.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, κατά τη μάχη του Kαρπενησίου, Filippo Marsigli, Eλαιογραφία, 63 x 91 εκατ., Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού.