Τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού για το 2018

2395

15 τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού που για μια ακόμη χρονιά κατέκτησε την πρωτιά στην έγκυρη ενημέρωση με πρωτογενή έρευνα. Το 2018 ήταν μια πλούσια χρονιά σε ρεπορτάζ από ολόκληρη την περιοχή της Ευρυτανίας, της Περιφέρειας, αλλά και από οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν Ευρυτάνες και ειδήσεις που αφορούν όλους μας. Τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού που προέκυψαν από ενδελεχή έρευνα και επιμονή στην είδηση είναι:

‘Έξυπνος’ Δήμος τα Άγραφα
Το μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού της Δημοτικής Αρχής Αγράφων που αποφάσισε να δώσει τέλος στα προβλήματα φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων και των δρόμων του, όπου οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αλλά και να γλιτώσει από τους τσουχτερούς λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Φάκελος Υγεία
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη πραγματικότητα στην Ευρυτανία. Μια αποκαλυπτική έρευνα του Ευρυτανικού Παλμού για όλα τα επίσημα στοιχεία από το Γεν. Νοσ. Καρπενησίου, το Π.Π.Ι. Γρανίτσας και το Κέντ. Υγ. Δυτ. Φραγκίστας για το 2017. Το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο σε ό, τι αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, αλλά και το Π.Π.Ι Γρανίτσας και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, εστιάζονταν κυρίως στις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και σε παραϊατρικό προσωπικό.

ΠΟΠ το Τσαλαφούτι Ευρυτανίας
Έτοιμη η «Μελέτη Παραδοσιακού Τυριού “Τσαλαφούτι” Ευρυτανίας», που αναφέρονται στο αντικείµενο της Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισµού – «∆ήµητρα» -Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τµήµατος Γάλακτος Ιωαννίνων, για την ανακήρυξη σε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης του τσαλαφουτιού Ευρυτανίας.

‘Πράσινη’ οροφή για το Κολυμβητήριο Καρπενησίου
Σε ένα ακόμα έργο ‘πράσινης’ ενέργειας προχωράει ο Δήμος Καρπενησίου με την μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καρπενησίου. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργειακή αυτονόμηση του Κολυμβητηρίου με τη χρήση ΑΠΕ και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του κτιρίου, έργο ύψους 600.000 ευρώ.

Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας. Ένα έργο ορόσημο για την ιστορία της Ευρυτανίας
Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας από την ΠΕ Ευρυτανίας. Ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό κέντρο για την ανάδειξη του Ευρυτανικού πολιτισμού, είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά στο Καρπενήσι.

Αλλαγές στην Ευρυτανία στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το ό,τι ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών πανελλαδικά και ο πίνακας με τις αξίες ακινήτων στην Ευρυτανία. Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων για το 2018. Με αλλαγές, αλλά όχι με μεγάλες διαφοροποιήσεις οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ευρυτανία.

Οι θησαυροί της Ι.Μ. Προυσού. Η καταγραφή και ανάδειξη μιας σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομίας
Από κοντά γνωρίσαμε κι αναδείξαμε, πρώτοι, ένα σπουδαίο έργο καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς που ξεκίνησε στην Ι.Μ. Προυσού, με στόχο την διεθνή ανάδειξη των ιστορικών χειρόγραφων της Μονής. Η ερευνητική Ομάδα Calamus του Τμήματος Φιλολογίας Αθηνών, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου και την ερευνητική υποστήριξη του Εργαστηρίου Διαχείρισης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών Κειμένων του Τμήματος Φιλολογίας και την προσωπική επίβλεψη του ίδιου του Σεβασμιότατου, εγκαταστάθηκε στην Μονή και ξεκίνησε την μελέτη και καταγραφή όλων των βιβλίων, επιστολών και κειμένων που βρίσκονται εκεί.

Ικανοποιητική η πυροπροστασία στην Ευρυτανία με ανύπαρκτα χρήματα λένε οι φορείς
Όλη η έρευνα του Ευρυτανικού Παλμού για το βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην Ευρυτανία. Ύστερα από τα ζοφερά γεγονότα με τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, όπου χάθηκαν εκατό άνθρωποι, δεκάδες τραυματίες, αλλά και την περσινή μεγάλη πυρκαγιά που έφτασε στα όρια της πόλης του Καρπενησίου, ο Ευρυτανικός Παλμός σε μια πολύπλευρη έρευνα εξέτασε το μεγάλο ζήτημα της πυροπροστασίας στην κατάφυτη και καταπράσινη Ευρυτανία, το οποίο προβληματίζει όλους τους Ευρυτάνες, μόνιμους κατοίκους και μη. 

Οι άγνωστες Επιστολές Καραϊσκάκη και Μπότσαρη
Θα μπορούσε να αποφευχθεί η σφαγή στο Κεφαλόβρυσο. Ο Καραϊσκάκης προειδοποίησε για την ενδεχόμενη καταστροφή στο Καρπενήσι, το 1823, αλλά οι Έλληνες δεν αντέδρασαν άμεσα. Ο Ευρυτανικός Παλμός σε αποκλειστικότητα δημοσιεύει τμήμα της έρευνας του Ιστορικού ερευνητή κου Ηλία Μπουμπουρή για δύο σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό επιστολές του Καραϊσκάκη και του Μπότσαρη που αποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η σφαγή στο Κεφαλόβρυσο το 1823. 

Έργα 15,6 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν στην Π.Ε. Ευρυτανίας
Δρόμοι, γήπεδα, σχολεία… λίμνες και τελεφερίκ στα νέα έργα. Επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού για τα σχέδια της Περιφέρειας να κατασκευάσει τελεφερίκ προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου αλλά και εσωποτάμιας λίμνης στον Καρπενησιώτη. Συγκεκριμένα στο τεύχος 786, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, αποκλειστικά Ο Ευρυτανικός Παλμός δημοσιεύει για πρώτη φορά αναλυτικό ρεπορτάζ για τα σχέδια της Περιφέρειας και της ΠΕ Ευρυτανίας για δυο μεγάλα έργα ανάπτυξης που είναι η δημιουργία τελεφερίκ και λίμνης στην ποταμιά.

Νέα αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου & εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου
Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού για την άμεση δημιουργία νέας αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπενησίου στο Συνεδριακό Κέντρο. Πράγματι, ο Δήμος Καρπενησίου υπέβαλλε 5 προτάσεις έργων χρηματοδότησης για το Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)», στην Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΔ, συνολικού προυπολογισμού 661.605€. 

Αξιοποιείται η υποβαθμισμένη περιοχή της Πειραϊκής Πατραϊκής
Στο Πράσινο Ταμείο η διαμόρφωση Πλατείας στην περιοχή και άλλα σημαντικά έργα του Δήμου Καρπενησίου, που πρώτα ‘ξεδιπλώθηκαν’ στις σελίδες του Ευρυτανικού Παλμού.
Μεγάλη οικονομική ανάσα αποτελεί για τον Δήμο Καρπενησίου η έγκριση και η ένταξη δύο νέων έργων στο Πράσινο Ταμείο, μεγάλου προϋπολογισμού, που αφορούν την ανάπλαση του χώρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου και την διαμόρφωση πλατείας της Πειραϊκής Πατραϊκής.

Αλλάζει ριζικά το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας
Από ίδρυμα γίνεται μια τεράστια αγκαλιά για ενήλικες και ανήλικους που το έχουν ανάγκη. Σύγχρονο, ευέλικτο, ανοικτό και με όραμα το νέο σχέδιο, που έφτασε στις κεντρικές σελίδες μας ύστερα από πολύπλευρη έρευνα. Στην Τακτική του Συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, στις 18 Σεπτεμβρίου, εκτός άλλων θεμάτων που αποφασίστηκαν, προχώρησε και στην έγκριση ενός νέου σχεδίου Οργανισμού.
Και νέο Πανεπιστημιακό τμήμα ζητούν οι Ευρυτάνες
Με στόχο τον ανοικτό διάλογο και την ενημέρωση των Ευρυτάνων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα “Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας” με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα. Η Ημερίδα περιελάμβανε υποστήριξη του σχεδίου Πανούση για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς από την ΟΕΣ αλλά και την πρόταση δημιουργίας νέων τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθλητισμού, Γαλακτοκομικής στο Καρπενήσι.

Για νέα πρωτιά οδεύει ο Δήμος Καρπενησίου
Η πράσινη ενέργεια στο 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ το χρόνο και πρόκειται να χαρίσει διακρίσεις στο Καρπενήσι. Υποψηφιότητα υπέβαλε ο Δήμος Καρπενησίου για στα Βραβεία Greek Green Awards 2019 για το περιβάλλον και την αειφορία, με τίτλο «Εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Καρπενησίου», στην κατηγορία Βραβείων Αστική Βιωσιμότητα ΙΙ.