Πάνω που κάθομαι Κυριακή, όμορφη και ήρεμη μέρα, να γράψω για τη θέση της γυναίκας και τις διάφορες μορφές βίας που υφίσταται ακόμη από την κοινωνία μας, οι ειδήσεις δεν μ’ αφήνουν να συνεχίσω και με αναγκάζουν να ασχοληθώ με άλλο περιστατικό βίας.

Διαβάζω στο Protagon.gr ότι Κυριακάτικα, λίγο μετά το μεσημέρι στην πλατεία Νέας Σμύρνης, αστυνομικοί επιτίθενται σε πολίτες για άσκοπη μετακίνηση δημιουργώντας ένα περιστατικό βίας άνευ προηγουμένου.

Έπειτα, ύστερα από όσα επεισοδιακά έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής στην Πλατεία κατά τη διάρκεια ελέγχων για τα μέτρα της καραντίνας, ακολούθησαν συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς. Εκτεθειμένη η ΕΛ.ΑΣ που αρχικά παρουσίασε το περιστατικό ως επίθεση αγνώστων κατά ανδρών της ΔΙΑΣ, εκδοχή που διαψεύστηκε από αυτόπτες μάρτυρες και οπτικοακουστικό υλικό.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται όσα έγιναν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς, ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Όπως διαβάζουμε στο συγκεκριμένο ρεπορταζ, όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην φημισμένη κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οι εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη ήταν δύο, αν και ουσιαστικά η πρώτη, αυτή της Αστυνομίας, διαψεύστηκε με πάταγο από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με πρώτη εκδοχή, αυτή της ΕΛ.ΑΣ, περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν εναντίον τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ελέγχους για χρήση μάσκας, αποστάσεις και μη νόμιμες μετακινήσεις. Ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ, μάχη σώμα με σώμα με τους  αστυνομικούς να ζητούν ενισχύσεις από δυνάμεις των ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους αγνώστους με γκλοπ, ενώ έγιναν και 11 προσαγωγές. Μάλιστα το αστυνομικό ρεπορτάζ ανέφερε ελαφρύ τραυματισμό ενός άνδρα της ΕΛ.ΑΣ.

Μίλησαν τα βίντεο Και έτσι φτάνουμε στη δεύτερη εκδοχή. Στα βίντεο που αναφέρει και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στα social media. Στα οποία social media κυκλοφόρησαν γρήγορα δεκάδες αναφορές ότι τα επεισόδια δεν έγιναν έτσι. Ξεκίνησαν όταν κάποιοι πολίτες αντέδρασαν στην απόφαση αστυνομικών να επιβάλουν πρόστιμα σε μια οικογένεια με δύο παιδιά. Αυτή η αντίδραση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδήγησε τους αστυνομικούς να φωνάξουν ενισχύσεις και να ξεσπάσουν επεισόδια. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς, ενώ υπήρξαν και βίντεο που δείχνουν τρεις αστυνομικούς να χτυπούν επανειλημμένα με τα γκλομπ τους έναν νεαρό.

Τα φαινόμενα βίας αστυνομικών αρχών κατά πολιτών δεν λείπουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σίγουρα ο υπερβάλλων ζήλος κάποιων αστυνομικών δεν αντανακλά ολόκληρο το σώμα της αστυνομίας, η οποία κι αυτή διαχρονικά χρησιμοποιείται για να βγάζει ‘το φίδι από την τρύπα’. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε ως κοινωνία, είναι η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε μια πιο σκληρή προσέγγιση στη δράση των υπηρεσιών καταστολής και πρόληψης, όπως είναι η αστυνομία, αλλά με ταυτόχρονη υποβάθμισή της, αφού προσλαμβάνονται πολλοί νέοι αστυνομικοί χωρίς εξετάσεις, εκτός Πανελληνίων, και κυρίως χωρίς εκπαίδευση. Οπότε τέτοια φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν, από ανθρώπους που είναι ανέτοιμοι για μια τέτοια εξουσία.

Η κατάχρηση εξουσίας και η βία έχουν πολλά πρόσωπα και σε μια εποχή που ακόμη κι ο αέρας που αναπνέουμε σχεδόν ποινικοποιείται, η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας σκοτεινά σημεία. Το πώς τα διαχειριζόμαστε και το κατά πόσο έχουμε επίγνωση αυτών και του ορίου ανοχής ημών και των άλλων, είναι το ζητούμενο καθενός μας.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια