Χρόνος μαγειρέματος χταποδιού: 1 ώρα & 20΄ | Χρόνος μαγειρέματος φάβας: 1 ώρα & 45΄ | Μερίδες: 4

1 χταπόδι μέτριο

1 μεγάλο ποτήρι κρασί κόκκινο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Μισό λεμόνι

1 κουτ. γλυκού θυμάρι

Για την φάβα

500 γρ. φάβα

2 κρεμμύδια ολόκληρα

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Μισό λεμόνι

4 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες

1 κουτ. σούπας κάπαρη

Αλάτι

Εκτέλεση

Αχνίζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει, ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου. Τσιμπάμε την κουκούλα του χταποδιού με μυτερό μαχαίρι για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το θυμάρι. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Ξεπλένουμε τη φάβα και τη βράζουμε σε μπόλικο νερό ( που να την καλύπτει και άλλο τόσο περίπου) μαζί με τα κρεμμύδια. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και αλάτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μια με μιάμιση ώρα, μέχρι να χυλώσει. Την πολτοποιούμε μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει κρεμώδης. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και την ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λεμόνι. Σερβίρουμε το χταπόδι συνοδεύοντας το με τη φάβα γαρνιρισμένη με λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.

Πηγή: www.e-cook.eu