Χταπόδι στιφάδο με δαμάσκηνα & κριθαράκι

Χρόνος προετοιμασίας: 10’ | Χρόνος ψησίματος: 15’ |Μερίδες: 4-6

Υλικά

Μαγείρεμα χταποδιού

1 χταπόδι του κιλού (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

60 μλ. γλυκό κόκκινο κρασί Μαυροδάφνη

Μαγείρεμα σάλτσας στιφάδου

1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδο καθαρισμένα

200 μλ ελαιόλαδο

60 μλ. ξύδι από λευκό κρασί

120 μλ κόκκινο ξηρό κρασί

2 κονσέρβες ντοματάκια

1 δαφνόφυλλο

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

1 κ.γ.. μαύρο πιπέρι κόκκους

1 κ.γ. μπαχάρι άκοπο

1 ξυλάκι κανέλα

6-8 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες

250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι

Αλατοπίπερο

Μαγείρεμα Ζυμαρικού

300-400 γρ. νέο μεσαίο κριθαράκι

1 κονσέρβα 400 γρ. ντοματάκια

αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κρύα κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι με την μαυροδάφνη, ίσα ίσα να καλύπτει τον πάτο, και ένα φύλλο δάφνης. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε να ζεσταθεί σταδιακά το σκεύος μαζί με το χταπόδι, προκαλώντας την απώλεια υγρών απ’ το χταπόδι, μέσα στα οποία θα βράσει. Το σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην χάσει την ελαστική υφή του. Τσεκάρετε αν είναι μαλακό ανάλογα με την αίσθηση που παίρνετε απ’ το πιρούνι προσπαθώντας να τσιμπήσετε τα πλοκάμια στις βάσεις τους. Όταν έχει γίνει, το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και κόβετε τα πλοκάμια ένα προς ένα και το κεφάλι σε λωρίδες. Το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα το κρατάτε και το προσθέτετε στα ζυμαρικά αργότερα.

Όσο γίνεται το χταπόδι, θα ετοιμάσετε τα κρεμμυδάκια με την σάλτσα τους. Σε πλατιά κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, ώστε να πάρουν ένα αρκετά έντονο χρώμα. Στο πεντάλεπτο προσθέτετε το σκόρδο. Όταν τα κρεμμύδια πλέον μαλακώσουν και ψιλοκαούν εξωτερικά, ρίχνετε το κρασί και το ξύδι. Στη συνέχεια προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα δαμάσκηνα που θα μπουν λίγο πριν το τέλος και το τρίτο κουτάκι ντομάτας που θα μπει στο κριθαράκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο και τα μαγειρεύετε για πέντε λεπτά ακόμη πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα που σουρώνει αφαιρείτε τα κρεμμύδια, τα δαμάσκηνα και γενικά τα στερεά κομμάτια της σάλτσας Κρατάτε την κατσαρόλα με τα ζουμιά της για το κριθαράκι.

Στη πλατιά κατσαρόλα που έχουν μείνει τα υγρά απ’ τη σάλτσα, προσθέτετε τα υγρά του χταποδιού και την τελευταία κονσέρβα ντομάτας. Προσθέτετε επίσης στο υγρό αυτό περίπου 2 φορές την ποσότητα σε βραστό νερό σε σχέση με το κριθαράκι που θα χρησιμοποιήσετε. Τα βάζετε σε μεσαία φωτιά να πάρει βράση και μόλις βράσει προσθέτετε το κριθαράκι, αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να σιγοβράζει και ανακατεύετε κάθε τόσο. Σβήνουμε το κριθαράκι ενώ είναι ακόμα υγρό και ενώνουμε σε πιατέλα τις 3 παρασκευές.

Πηγή: www.caruso.gr