Η δημοσιοποίηση την προηγούμενη Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονομάτων μαθητών και μαθητριών νηπιαγωγείων της Κυψέλης για λόγους ξενοφοβικής προπαγάνδας χτυπά το καμπανάκι της εγρήγορσης απέναντι στον ακροδεξιό λόγο του μίσους. Ο κατάλογος των ονομάτων ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μπογδάνο, γνωστού για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές του αντιλήψεις (για να ‘’κατέβει’’ μπροστά στη δικαιολογημένη γενική κατακραυγή), στοχοποίησε παιδιά μεταναστών με σκοπό να καλλιεργήσει ξενοφοβικά και μισαλλόδοξα αντανακλαστικά. Βέβαια ο ίδιος βουλευτής είχε ‘’ξαναχτυπήσει’’ στις 11-5-2020 με μια κατάπτυστη ανάρτησή του, στοχοποιώντας μια δομή όπου διέμεναν ανήλικα προσφυγόπουλα στα Σεπόλια και δημοσίευσε φωτογραφία με την πολυκατοικία και τα πρόσωπα δυο προσφυγόπουλων με το: «Τώρα, επιχείρηση εγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε πολυκατοικία στα Σεπόλια».
Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Μπογδάνος κι αν δε το γνωρίζει να του το εμπεδώσουν αυτοί που τον χαϊδεύουν και τον ανέχονται, πως: Κάθε παιδί που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία των ελληνικών σχολείων, ανεξαρτήτου φυλής και χρώματος, αποτελεί πλούτο και φως για την ταυτότητα της χώρας μας, αφού διδάσκεται την ελληνική γλώσσα και τα γράμματα. Τα σχολεία είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά για όλα τα παιδιά που ζουν και φιλοξενούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι ακροδεξιές κραυγές θα σβήσουν μπροστά στην αποφασιστικότητα όλων μας για να ζούμε σε μια κοινωνία ανοιχτή και δημοκρατική.
Εμείς προσωπικά, θα αφιερώσουμε στον κ. Μπογδάνο ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα ενός Ειρηνοδίκη της δεκαετίας του ’60 που υπηρετούσε στο νησί της Αμοργού: «…Όταν μετακινιόμουν εκτός της Χώρας της Αμοργού με πήγαινε ο ίδιος αγωγιάτης με το γαϊδουράκι του. Στην έξοδο του χωριού, περνούσαμε υποχρεωτικά έξω από το σχολείο. Ο αγωγιάτης αγράμματος, αφού το ένδεκα το έλεγε γέντεκα, εξ ου και το παρωνύμιόν του Γέντεκας. Ενώ περνούσαμε έξω απ’ το σχολείο φώναζε, φως, φως! Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, αφού ατυχώς νόμιζα, ότι ο Γέντεκας είναι περιορισμένης νοημοσύνης. Στην επιστροφή, όταν ξαναπερνούσαμε έξω από το σχολείο, πάλι άκουγα από τον αγωγιάτη το, φως, φως! Τότε από περιέργεια τον ρώτησα, γιατί φωνάζεις έτσι; « -Το σχολείο είναι φως για τον κόσμο κύριε Ειρηνοδίκη», μου απάντησε. Άφωνος εγώ με τον φίλο μου τον Γέντεκα…»
Το φως αυτό κ. Μπογδάνο πρέπει όλοι εμείς να το διατηρούμε ανέσπερο χωρίς διακρίσεις. Φως, πολιτισμός και δημοκρατία, χώνεψέ το! Η παράταξή σου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φέρνει αποκλειστική ευθύνη για την ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά σου, εφ’ όσον συνεχίζει να σε ανέχεται για πολλοστή φορά!
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)