Το καλοκαίρι κατεδαφίζεται το γιαπί

2632
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας!

  • Δεν θα υπάρξει κίνδυνος για πολίτες & κτίρια
  • Η καθημερινότητα της πόλης θα συνεχιστεί κανονικά!

‘…Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί σε διάρκεια 12 μηνών…’

‘Τα μέτρα ασφαλείας προβλέπονται τόσο αυστηρά, ώστε να μην υπάρχει κανένα κίνδυνος για τους πολίτες και η καθημερινότητα της πόλης να συνεχιστεί κανονικά, χωρίς καμία διακοπή.’

Όλα δείχνουν ότι μόλις λίγους μήνες χωρίζουν την πόλη του Καρπενησίου απ΄την πολυπόθητη στιγμή της απαλλαγής της από το κτήριο ‘φάντασμα’ που εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έχει ‘σκεπάσει’ με τον όγκο, την λάθος κατασκευαστική του κλίμακα και την εγκαταλειμμένη ημιτελή του κατασκευή, την ενέργεια της πόλης. Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διεργασιών προκειμένου να περάσει στην κυριότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται στην τελική τους φάση και έχει ήδη συσταθεί και εγκριθεί η μελέτη για την επόμενη μέρα που θα αλλάξει κατά πολύ την εικόνα του Καρπενησίου και που ξεκινά με την κατεδάφισή του έως και το επίπεδο του ισογείου.

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών και την οικοδομική ακεραιότητα των παρακείμενων κτηρίων όταν το γιαπί αρχίζει να κατεδαφίζεται; Ποια μέτρα θα ληφθούν και τι προβλέπει η τεχνική μελέτη κατεδάφισης για τον τρόπο και τη διαδικασία; Τι θα συμβεί με την κυκλοφορία οχημάτων Εθνικής Αντιστάσεως που αποτελεί κεντρική αρτηρία για την πόλη;

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού δίνει όλες τις απαντήσεις που σίγουρα προβληματίζουν τους κατοίκους του Καρπενησίου, αλλά και του επισκέπτες της πόλης, για το πόση επικινδυνότητα έχει η ‘αποκαθήλωση’ ΄του γιαπιού.

Όσα κάνουν την κατεδάφιση μια απαιτητική διαδικασία

Αρκετά φαίνεται να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σημερινού κτίσματος, που φαίνεται να προβλημάτισαν την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την διαδικασία κατεδάφισης. Ο μεγάλος όγκος του, η κεντρική του θέση μέσα στην πόλη, με πλήθος διερχομένων πεζών και οχημάτων στην Εθνικής Αντιστάσεως που βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κτηρίου, το γεγονός ότι σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν κατοικίες και κτίσματα, κάνουν την μελέτη πολύ λεπτομερή και το σχέδιο κατεδάφισης με ιδιαίτερες απαιτήσεις για την ασφάλιση κατοίκων και κτηρίων.

Επιπλέον το κτίριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίσματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές στάθμες, αλλά τα θεμέλια των κατακόρυφων κολώνων του κτηρίου έχουν κοινό τους άξονα (σύνορο). Επίσης, το κάθε κτήριο έχει την δική του στέγη  και δεν υπάρχει κάποια κοινή στέγη, αλλά παράλληλα ο χρονικός προγραμματισμός των εργασιών κατεδάφισης θα είναι κοινός ανά στάθμη ή όροφο, προκειμένου η πρόοδος της κατεδάφισης και οι εκτελούμενες εργασίες να είναι κοινές και θα συμβαδίζουν για κάθε όροφο, κάνοντας το εγχείρημα ακόμα πιο απαιτητικό.

Τα μέτρα ασφαλείας για κατοίκους και γειτονικά κτήρια

Ο μεγάλος προβληματισμός αν όχι αγωνία για όσους κυρίως ζουν, εργάζονται ή έχουν περιουσίες κοντά στο γιαπί, είναι αν κινδυνεύουν από την κατεδάφιση αυτού του τεράστιου τσιμεντένιου όγκου κατά τη διάρκεια της κατεδάφισής του. Η μελέτη περιλαμβάνει με αυστηρότητα και ακρίβεια όλες τις προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να τηρηθούν. Αρχικά θα γίνει οριοθέτηση του πεδίου κατεδάφισης με πρόχειρη περίφραξη με σημάνσεις «κινδύνου» για την απομάκρυνση των μη εχόντων εργασία και τοποθέτηση πλευρικών πληροφοριακών πινακίδων οδικής σήμανσης, όπως προβλέπεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Kαθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης προδιαγράφεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγείας σύμφωνα με την  «Περί κανονισμού για κατεδαφίσεις κτηρίων», για τους εργαζομένους, τους περαστικούς και τους περιοίκους και σύμφωνα με την ΕΤΕΠ «Μέτρα ασφαλείας – υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος κατά τις κατεδαφίσεις – καθαιρέσεις». Πριν την κατεδάφιση θα γίνει πλήρης φωτογραφική αποτύπωση τόσο του υπό κατεδάφιση κτηρίου όσο και των κοντινών ιδιοκτησιών.

Πολύ σοβαρά αξιολογήθηκε στη μελέτη ο φόρτος κυκλοφορίας κυρίως της Εθνικής Αντιστάσεως, ο βαθμός οχλήσεως και ο όγκος των μπάζων που θα μπορούσαν να ‘εκτοξευτούν’ προς ‘όλες τις κατευθύνσεις όταν θα γκρεμίζονται οι όροφοι. Για το λόγο αυτό θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των γειτονικών ιδιοκτησιών κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης με την περίφραξη του πεδίου κατεδάφισης, τόσο με ειδικά προστατευτικά ( μουσαμάδες, λινάτσες και ειδικά υφάσματα εγκλωβισμού σκόνης, τα οποία θα στερεώνονται επαρκώς σε περιμετρικά ικριώματα καθ’ όλο το ύψος του κτιρίου και σε όλες τις όψεις ) που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και με την κατασκευή ως ένα σημείο ειδικών ξύλινων και μεταλλικών πετασμάτων περιμετρικά του κτηρίου, τα οποία θα κάνουν αδύνατη την εκσφενδόνιση των μπάζων και κατά συνέπεια κάποιον πιθανό τραυματισμό ή υλική καταστροφή κτηρίων.

Για τον περιορισμό της σκόνης θα γίνεται διαβροχή των μπάζων με νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα για τον λόγο αυτό θα γίνει υδραυλική εγκατάσταση στο κτήριο, για την παροχή νερού, που σήμερα δεν υπάρχει.

 Η μελέτη περιγράφει επίσης με ακρίβεια τον τρόπο για την άμεση απομάκρυνση των μπάζων, που θα απομακρύνονται με κατακόρυφη ρίψη από τρύπα που θα δημιουργηθεί και θα ακολουθεί άμεση μεταφόρτωση των μπάζων σε φορτηγό, στο οποίο θα  ‘αποφεύγεται η έδραση μηχανήματος με χειριστή’, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η μελέτη.  Το φορτηγό δεν πρόκειται να παρακωλύει την κυκλοφορία στην Εθνικής Αντιστάσεως και στόχος είναι η διέλευση οχημάτων να γίνεται κανονικά και να σταματά μόνο κατά την αναχώρηση του φορτηγού για την απομάκρυνση των μπάζων.

Λόγω του μεγάλου όγκου του κτιρίου αλλά και της τοποθέτησης του εντός του κεντρικού δομικού ιστού της πόλης του Καρπενησίου για την κατά το δυνατόν μείωση της όχλησης,  αποφασίστηκε η σταδιακή κατεδάφιση του με μηχανικά μέσα μέσης ισχύος και συνεπικουρικά με ηλεκτρικά εργαλεία χειρός και όχι η χρήση εκρηκτικών υλών.

Τα μέτρα ασφαλείας προβλέπονται τόσο αυστηρά, ώστε να μην υπάρχει κανένα κίνδυνος για τους πολίτες και η καθημερινότητα της πόλης να συνεχιστεί κανονικά, χωρίς καμία διακοπή.

Το πρωτόκολλο της ‘αποκαθήλωσης’ του γιαπιού

Η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης θα γίνει με την απομάκρυνση και καθαρισμό των μπαζών του υφισταμένου κτηρίου και την αποξήλωση-απομάκρυνση των περιφράξεων. Το κτήριο δεν συνδέεται με δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ και φυσικού αερίου και άρα δεν απαιτούνται ενέργειες διακοπής τους. Για την εκτέλεση των εργασιών προδιαγράφεται να εφαρμοστούν όσα ορίζονται στις διατάξεις «Περί κανονισμού για κατεδαφίσεις κτηρίων», της ΕΤΕΠ  «Πλήρεις κατεδαφίσεις κατασκευών με μηχανικά μέσα».

Λόγω της μεγάλης έκτασης του κτιρίου, επιτρέπεται η κίνηση και η λειτουργία μικρών τροχοφόρων μηχανικών μέσων τύπου Bobocat ή μικρών ερπυστριοφόρων οχημάτων στα και θα επιτρέπεται η χρήση μικρών τροχοφόρων τσαπών και φορτωτών για τη μετακίνηση και συσσώρευση των προϊόντων εκσκαφών.  Σε κάθε περίπτωση οι πλάκες που θα φέρουν τα φορτία των μηχανικών μέσων θα υποστύλωνονται επαρκώς

Κατά την κατεδάφιση προδιαγράφεται να τηρηθεί η αντίστροφη πορεία των φάσεων κατασκευής, δηλαδή οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τον 4ο όροφο και θα φτάσουν όροφο – όροφο στο ισόγειο που θα κατεδαφιστεί τελευταίο. Θα προηγηθεί αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των στοιχείων της στέγης (κεραμίδια) και στη συνέχεια του πετρώματος και των ξύλινων φερόντων στοιχείων (επιτεγίδες, τεγίδες, ζευκτά).  Κατά την διάρκεια της αφαίρεσης των κεραμιδιών θα ελέγχονται επί τόπου όλα τα τμήματα των στεγών για το αν είναι σε κατάσταση να φέρουν τα φορτία εργατών και θα υποστυλώνονται ανάλογα.

Για την κατεδάφιση και απομάκρυνση όλων των ορόφων του κτηρίου, η  μελέτη συγκεκριμένα αναφέρει:

‘Για την κατεδάφιση ορόφου απαιτείται η επαρκής υποστύλωση των οριζόντων πλακών και δοκών οροφής καθώς και των κλιμακοστασίων που οδηγούσαν στη παραπάνω στάθμη.  Προηγείται η τμηματική καθαίρεση των πλακών κάθε οριζόντιου φατνώματος (μεταξύ των δοκών)  της οροφής του ορόφου.  Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια μηχανικών μέσων τα οποία θα φέρονται από γειτονικές όμορες πλάκες της οροφής και οι οποίες θα είναι επαρκώς υποστυλωμένες και συνεπικουρικά με χρήση μεθόδων αδιατάρακτης κοπής και χρήση εργαλείων χειρός. Τέλος, με τα μηχανικά μέσα εδραζόμενα πλέον επί των επαρκώς υποστυλωμένων πλακών δαπέδου του ορόφου καθαιρούνται τα κλιμακοστάσια, οι δοκοί που στηρίζονται σε υποστυλώματα και τοιχία και σε τελική φάση τα υποστυλώματα και τα τοιχία’.

Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του έργου

Σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα οι διαδικασίες κατεδάφισης, όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν στην καρδιά του καλοκαιριού, εποχή που το Καρπενήσι εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του, υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί σε διάρκεια 12 μηνών, η οποία θα ολοκληρωθεί και με την κατεδάφιση του ισογείου και την απομάκρυνση όλων των μπάζων και αδρανών υλικών από το σημείο. Σύμφωνα με τα σημερινά σχέδια της Περιφέρειας Στερεάς θα ακολουθήσει η αναδόμηση στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το γιαπί, με στόχο το νέο κτήριο, όχι μόνο να πληροί τις σωστές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές (κλίμακα, σχεδιασμός) , αλλά και να μπορέσει να ικανοποιήσει λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών της.