Τι λένε οι δύο πλευρές

Για μια ακόμη φορά στην αντεπίθεση βγαίνει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου «Αλλαγή πορείας», με βολές κατά της δημοτικής αρχής αυτή τη φορά για τη διακοπή εργασιών στο νέο κτίριο 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Λερογιάννης αναφέρει σε δελτίο τύπου για τη δημοτική αρχή του Νίκου Σουλιώτη:

«Τα αποτελέσματα της αλαζονείας και της επιπολαιότητας κοστίζουν. Και κοστίζουν πολύ ακριβά για το ταμείο του Δήμου μας… Κατόπιν επίσκεψής μας στο νέο κτίριο του 2ου δημοτικού σχολείου της πόλης μας, παρατηρήσαμε έκπληκτοι ότι οι χώροι στερούνται προδιαγραφών για μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα (ράμπες ΑΜΕΑ-Εσωτερική επικοινωνία μεταξύ ορόφων με ανελκυστήρα κλπ) όπως ορίζονται από τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για ένα κτίριο κατασκευασμένο το 2016. Μια διαπίστωση που κάθε δημότης που έχει επισκεφτεί το κτίριο θα μπορούσε να κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε ερώτηση από την παράταξη μας (13858/06.10.2020) σχετικά με τον εάν υπάρχουν οι απαραίτητες κατασκευές ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα με κινητικά προβλήματα στις σχολικές δομές του δήμου μας. Επιστρέψαμε με δεύτερη ερώτηση (1012/16.12.2020) ζητώντας να ενημερωθούμε για το νέο κτίριο στο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου τα παρακάτω: • Αν στην οικοδομική άδεια με αριθμό 25/2016 υπάρχει μελέτη για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ όρος που είναι απαραίτητος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με το νόμο 4067/2012 άρθρο 26 παρ. 4 στο οποίο αναφέρεται ότι «Οι διαμορφώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή γίνονται σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες, πρότυπα και κανονισμούς που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1 και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, διαφορετικά τα κτήρια θα θεωρούνται αυθαίρετα».

• Αν το κτίριο κατασκευάστηκε εντός της ορισμένης οικοδομικής γραμμής. Τελικά, μετά από περίπου ένα μήνα, λάβαμε απάντηση στο ερώτημα μας (280/12.01.2021), όπου ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι: 1. Υπήρχε μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. 2. Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε εντός οικοδομικής γραμμής. Σε αντίθεση με την επίσημη απάντηση του δημάρχου, το Γραφείο Δόμησης απάντησε με διακοπή εργασιών αυθαίρετης κατασκευής για το νέο κτίριο του 2ου Δημ. Σχολείου Καρπενησίου (13/11.01.2021). Σε τέσσερεις μέρες η απόφαση αυτή ανακλήθηκε με την δικαιολογία ότι προσκομίστηκαν νέα στοιχεία (31/15.01.2021). Εν τέλει, στις 10-02-2021, κατόπιν νέας αυτοψίας το γραφείου ελέγχου δόμησης διέταξε νέα διακοπή εργασιών και επιβολή προστίμου στο δήμο Καρπενησίου ύψους 1.000.000 ευρώ!

Κατόπιν των παραπάνω ερχόμαστε στην δυσάρεστη θέση να ρωτήσουμε τα εξής: Κύριε Δήμαρχε, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε κάτι τόσο σοβαρό με τέτοια ανευθυνότητα και επιπολαιότητα; Είναι δυνατόν, όταν σας ερωτούμε πώς ένα παιδί με κινητικά προβλήματα θα ανέβει από τον ισόγειο χώρο του γυμναστηρίου στον α’ όροφο να μας απαντάτε ότι θα βγει εκτός του σχολείου, θα περπατήσει στο δρόμο και θα εισέλθει ξανά στο σχολείο από άλλη είσοδο; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για ένα αρτιμελές άτομο, όχι για ένα παιδί με κινητικά προβλήματα. Σας ρωτάμε, έχετε συναίσθηση των αποτελεσμάτων των ψευδών σας; Έχετε γνώση των συνεπειών των πράξεων σας στην καθημερινότητα ενός παιδιού; Με ποιο δικαίωμα αποκλείετε με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση του συνόλου των παιδιών σε όλους τους χώρους του σχολείου; Αυτή είναι η ευαισθησία σας απέναντι στην δύσκολη καθημερινότητα αυτών των παιδιών; Σας ρωτάμε, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τις δικές σας αυθαιρεσίες; Μετά από όλα αυτά, τολμήσατε να απειλήσετε με κλείσιμο τις τράπεζες, επειδή δεν διέθεταν τις απαραίτητες κατασκευές πρόσβασης ΑΜΕΑ!! Κυρία Ζαλοκώστα ως αρμόδια αντιδήμαρχος των σχολικών δομών, έχετε γνώση όλων των παραπάνω; Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας για τις εκπαιδευτικές δομές της πόλης μας; Ή μήπως για να προλάβουμε να κάνουμε τα εγκαίνια του σχολείου προεκλογικά, βάλαμε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα; Τελικά μήπως τώρα αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν μας επετράπη πριν μερικές εβδομάδες η είσοδος στο συγκεκριμένο κτίριο και όλα τα υπόλοιπα είναι απλές δικαιολογίες; Σας καλούμε, έστω και στο «και πέντε» να αφήσετε στην άκρη την αλαζονική πολιτική σας και να λάβετε όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Όχι μόνο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά σε όλες τις σχολικές δομές και δημοτικά κτίρια, όπως σας το επιβάλλει ο νόμος.

Νίκος Σουλιώτης: «Ο λαϊκισμός και οι ανεύθυνες μισές αλήθειες δεν βοηθούν…»

«Ο λαϊκισμός και οι ανεύθυνες μισές αλήθειες δεν βοηθούν και δεν φέρνουν αποτελέσματα, ούτε αποδεικνύουν σοβαρή αντιπολίτευση» αναφέρει στην απάντησή του ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης. Συνεχίζοντας απαντάει στην επίθεση Λερογιάννη ως εξής:

«Σχετικά με το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την ποιότητα των εκπαιδευτηρίων του Δήμου και των συνθηκών που παρέχουμε στους μαθητές απαντάμε με έργα και παρεμβάσεις που ΕΓΙΝΑΝ τα τελευταία χρόνια και ξεπερνάνε σε προϋπολογισμό τα 4 εκ. ευρώ. Επιπλέον θα αναφέρω την άριστη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους των γονέων και τους μαθητές.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το νέο κτίριο του 2ου Δημ. Σχολείου.

Αφού διαπιστώσαμε το 2016 την ανάγκη για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, συνεργαστήκαμε, η τεχνική υπηρεσία με ντόπιους μελετητές και αφού ολοκληρώσαμε όλες τις απαιτούμενες μελέτες, μεταξύ αυτών και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, τις υποβάλλαμε στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου και αφού εγκρίθηκαν αρμοδίως από την Αρχιτεκτονική επιτροπή και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος πληρότητας και ορθότητας του φακέλου εκδόθηκε η υπ. αρ. 25/2016 άδεια οικοδομής. Στη συνέχεια εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση μέσα από το ΕΠΣΑ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ. Στην συνέχεια δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε το έργο σύμφωνα με την εγκεκριμένη άδεια οικοδομής. Στην φάση κατασκευής τον έλεγχο της τήρησης της οικοδομικής άδειας έκαναν τρείς ελεγκτές δόμησης χωρίς ποτέ να κάνουν την παραμικρή παρατήρηση για μη εφαρμογή της οικοδομικής άδειας. Τέλος η πολεοδομία έκανε τον τελικό έλεγχο και μας έδωσε βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Το κτίριο λειτουργεί και στεγάζει τις ανάγκες του σχολείου από το 2019.

Σχετικά με τα ερωτήματα περί μελέτης προσβασιμότητας και τήρησης των οικοδομικών γραμμών έχουμε απαντήσει στον κύριο Λερογιάννη  και του προσκομίσαμε και τις μελέτες.

Σχετικά με την υποβολή του προστίμου η υπηρεσία δόμησης επικαλούμενη καταγγελία του κυρίου Λερογιάννη έκανε αυτοψία και χωρίς καμία αιτιολογία ή καταγραφή παράβασης προέβη σε μία ενέργεια επιβολής προστίμου για το οποίο έχουμε κάνει ένσταση, και είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε. Βέβαια η νομιμότητα της ενέργειας αυτής από το προϊστάμενο της πολεοδομίας θα ερευνηθεί αρμοδίως σε επόμενο χρόνο.

Δεν κατανοούμε τα πανηγύρια της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα στο παλαιό κτίριο του 2ου δημοτικού σχολείου έχουμε από το 2016 τοποθετήσει εξωτερικό μηχανισμό για την ανάβαση των ΑμεΑ διασφαλίζοντας προσβασιμότητα σε 7 αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου και παραθέτουμε τις φωτογραφίες στη διάθεση του κοινού».