Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας Γυναίκας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας και συνδιοργανωτές το Δήμο Καρπενησίου και την Π.Ε. Ευρυτανίας. Γυναίκες της αγροτικής ζωής, γυναίκες της γης και του μόχθου, γυναίκες που διατηρούν την παράδοση του τόπου, γυναίκες κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2022.

Η εκδήλωση είχε τρεις ενότητες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής κληρονομίας όπως αυτό βιώνεται μέσα από την καθημερινή γυναίκα του τόπου μας, τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και συγκομιδής, τον καθημερινό βιοπορισμό, τα παραδοσιακά αγαθά και την γαστρονομία που φτάνουν ‘ανόθευτα’ από το παρελθόν στο σήμερα. Το καλωσόρισμα της βραδιάς έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας, κα Ιουλία Πετροπούλου, που καλωσόρισε τις γυναίκες που έφτασαν εκεί από κάθε γωνιά της Ευρυτανίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την εισήγηση της κας Σωτηρίου Σοφία, Υπεύθυνη Διαχείρισης Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που μίλησε για το πως η τοπική, αγροτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μελλοντική ανάπτυξη του αγροτικού και του οικοτουριστικού τομέα στην Ευρυτανία. Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για την γυναίκα της ορεινής υπαίθρου και για γυναίκες της Ευρυτανίας που πρόβαλλαν τον τόπο τους, μαγειρεύοντας παραδοσιακά φαγητά της αγροτοδιατροφικής μας κληρονομιάς με θέμα ‘‘Από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας’’. Τα μίνι αυτά ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα και ‘ταξίδεψαν’ την Ευρυτανική αγροκουλτούρα σε Ευρώπη και Αμερική.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η Περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Καρπενησίου βράβευσαν όλες αυτές τις γυναίκες για τη συμβολή τους. Οι κυρίες που βραβεύτηκαν ήταν οι: Αποστολοπούλου Παναγιώτα από την Καρίτσα, Λιάπη Τριανταφυλλιά από το Μικρό Χωριό, Γαλανού Αλεξάνδρα από την Δυτ. Φραγκίστα, Πολυχρόνη Μαρία από τον Άγιο Κωνσταντίνο, Γκορόγια Θεοδώρα από τον Τριπόταμο, Μαντή Διώτη Γλυκερία από την Χρύσω, Μπισμπίκη Μαρίκα από το Νεοχώρι, Κοκοτίνη Στεφανία και Πετροπούλου Ιουλία από τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας. Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η τιμητική, αναμνηστική βράβευση στον κ. Νταλλή από την Σιβίστα που εμφανίζεται μικρό παιδί στην πλάτη της μητέρας του καθ’ οδόν για τα χειμαδιά, στην πολυβραβευμένη φωτογραφία του σπουδαίου Κώστα Μπαλάφα, που με τον φακό του απαθανάτισε στιγμές από τον καθημερινό μόχθο των γυναικών της υπαίθρου μας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηυθύναν χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός και η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρπενησίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς κα Γεωργία Γκαρίλα.

Ο κ. Νταλλής κατά την συγκινητική βράβευσή του με φόντο την βραβευμένη φωτογραφία που βρίσκεται ζαλικωμένος στην πλάτη της μάνας του

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αγαθά και προϊόντα της Ευρυτανίας στην έκθεση που είχε στηθεί με επιμέλεια στον χώρο υποδοχής του Συνεδριακού. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Γυναικών Φουρνάς, ο Σύλλογος Αγιατριαδιατών, ο Σύλλογος Γυναικών Βαλαώρας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘Η ΕΥΡΤΗ’ και ο ελαιοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Μακρής που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, αναλαμβάνοντας την μεταφορά των γυναικών από την Δυτ. Ευρυτανία στην εκδήλωση. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κα Χαρίτου Παρθενία πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων έχοντας συντονίσει πάμπολλες εκδηλώσεις σχετικές με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.