Ένα βήμα πριν γίνει ΠΟΠ

Ο Ηλίας Κουτρομάνος μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τη σπουδαία διάκρισή τους

Το αγαπημένο στα ευρυτανικά τραπέζια τσαλαφούτι, βγήκε από τα στενά σύνορα της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και θριάμβευσε διεθνώς.

Ο λόγος για τη συμμετοχή και διάκριση του τσαλαφουτιού της επιχείρησης Τυροκομείο Κουτρομάνος από την Ευρυτανία, το οποίο έλαβε μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς τροφίμων της Ευρώπης μαζί με άλλες τρεις χώρες Ισπανία Γαλλία και Ιταλία στην κατηγορία των κρεμωδών τυριών, που διεξήχθη στις 15-17 Ιουνίου στο Λονδίνο. Η πίστη στο προϊόν τους και στην αυθεντικότητα του, απέδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον κ. Κουτρομάνο, το Καρπενήσι, την Ευρυτανία αλλά και για όλους τους συνεργάτες κτηνοτρόφους.

Το ευρυτανικό τσαλαφούτι διακρίθηκε με το χρυσό βραβείο γεύσης, υφής και καινοτομίας ανάμεσα από 128 κρεμώδη τυριά όλων των χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θεσμό Mediterranean Taste Awards 2021 | MTA 2021, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Με τη δημοσίευση των νικητών του Mediterranean Taste Awards 2021, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της 1ης περιόδου του διαγωνισμού το Φεβρουάριοςτου 2021, όπου αξιολογήθηκαν 228 δείγματα, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η 2η και τελική περίοδος ολοκληρώθηκε το διήμερο 15-17 Ιουνίου 2021, από όπου αναδείχθηκαν και οι νικητές. Στα Mediterranean Taste Awards 2021 | Excellent Taste μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή σε περισσότερες από 15 κατηγορίες, για παράδειγμα, Honey, Meat, Cheese κα, ανάλογα την παραγωγή του κάθε συμμετέχοντα.  

Όπως αναφέρουν διοργανωτές και συμμετέχοντες, έγινε σκληρή δουλειά, ώστε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί με την απαραίτητη διαφάνεια και αδιαβλητότητα ώστε τα αποτελέσματα να δικαιώσουν τη σκληρή δουλειά κάθε εταιρείας ή παραγωγού.

Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού, τον υπεύθυνο του Τυροκομείου Κουτρομάνος, τον παραγωγό του ‘χρυσού’ τσαλαφουτιού, κ. Ηλία Κουτρομάνο, ο οποίος μας μιλά για τη διάκριση αυτή, την παραγωγή σε Άγραφα και Καρπενήσι από το 1981, τις συνεργασίες αλλά και την εξωστρέφεια ενός παραδοσιακού προϊόντος της Ευρυτανίας.

Ε.Π. κε Κουτρομάνο αφορμή της συνέντευξής μας είναι η συμμετοχή της επιχείρησής σας σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο για το τσαλαφούτι Ευρυτανίας, όπου και διακριθήκατε. Ποια διάκριση έλαβε το προϊόν σας;

Η.Κ. Καταρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας στην εφημερίδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που λάβαμε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό τροφίμων με το τσαλαφούτι μας διακριθήκαμε με το χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό MTA. Πρόκειται για έναν υψηλού επιπέδου διαγωνισμό τροφίμων με συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών. Το τσαλαφούτι μας διακρίθηκε με το χρυσό βραβείο γεύσης, υφής και καινοτομίας ανάμεσα από 128 κρεμώδη τυριά όλων των χωρών που συμμετείχαν.

Ε.Π. Πείτε μας δυο λόγια για την εμπειρία σας σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό. Τι σημαίνει για το προϊόν και την Ευρυτανία η διάκρισή σας αυτή;

Η.Κ. Δεν υπήρξε φυσική παρουσία στο διαγωνισμό και το μόνο που μας ζητήθηκε ήταν να αποστείλουμε το προϊόν στο Λονδίνο και μάλιστα χωρίς ετικέτα, σε λευκά ταπεράκια. Από καταξιωμένους γευσιγνώστες, σεφ και τεχνικούς τροφίμων βγήκε το τελικό αποτέλεσμα μετά από πρόκριση στην δεκάδα των προϊόντων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και μας έκανε πολύ υπερήφανους. Είναι πολύ σημαντικό για την Ευρυτανία και το προϊόν μας που διακρίνονται σε τέτοιους διαγωνισμούς ποιότητας τροφίμων. Προσωπικά, αυτό το βραβείο το αφιερώνω στους γονείς μου και στην οικογένεια μου για όλη τη στήριξη και τη σκληρή δουλειά.

Ε.Π. Πόσο αναγνωρίσιμο είναι το ευρυτανικό τσαλαφούτι στην ευρύτερη αγορά; Είναι κοντά μια αναγνώρισή του ως ΠΟΠ προϊόν; Έχετε κάποια ενημέρωση ως παραγωγός;

Η.Κ. Δεν σας κρύβω ότι πριν από μερικά χρόνια όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια με το τυροκομείο μας να επενδύσουμε στο Τσαλαφούτι ήταν σχεδόν άγνωστο στην ευρύτερη αγορά. Πλέον το τσαλαφούτι Καρπενησίου ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ θα λέγαμε ότι το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Αυτό βέβαια δεν ήρθε από μόνο του, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από εμάς και μέσω διαφημιστικής προβολής αλλά και με τη συμμετοχή μας σε πάρα πολλές εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση του ως ΠΟΠ προϊόν είναι πλέον στην τελική του ευθεία.

Ε.Π. Πρόσφατα ο Ευρυτανικός Παλμός φιλοξένησε τα αποτελέσματα έρευνας και συνέντευξη του κτηνιάτρου κ. Νίκου Χαντζή που εξειδικεύεται στα παραγωγικά ζώα στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος μας είπε ότι υπάρχει έλλειψη στην παραγωγή γάλακτος στην Ευρυτανία και δεν θα μπορεί να υποστηριχτεί ένα ΠΟΠ τσαλαφούτι. Εσείς καλύπτεστε με την παρούσα παραγωγή σε γάλα;

Η.Κ. Ο κύριος Νίκος Χατζής είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας με σωστές και τεκμηριωμένες απόψεις. Φαντάζομαι ότι ο κύριος Χατζής εννοεί ότι με την αναγνώριση του τσαλαφουτιού σε ΠΟΠ προϊόν θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτησή του. Εμείς στο τυροκομείο μας αυτή τη στιγμή παράγουμε μια αλφα ποσότητα που διαθέτουμε στην αγορά, έχουμε όμως δυνατότητα για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του. Η Ευρυτανία πιστεύω διαθέτει την ποσότητα γάλακτος που θα απαιτηθεί πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μεγάλη «εξαγωγή» Ευτυνανικού γάλακτος σε όμορους νομούς. Εξάλλου υπάρχουν ΠΟΠ γαλακτοκομικά προϊόντα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος όπως πχ νησιά των Κυκλάδων με πολύ μικρότερη ποσότητα γάλακτος από την Ευρυτανία.

Ε.Π. Σε περίπτωση που θα γίνει ΠΟΠ το τσαλαφούτι Ευρυτανίας, έχετε κάποιο σχεδιασμό για την προμήθεια ευρυτανικού γάλακτος μιας και θα αυξηθεί και η παραγωγή σας;

Η.Κ. Όπως προείπα και στην προηγούμενη ερώτηση αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη προμήθεια και επεξεργασία Ευρυτανικού γάλακτος στην μονάδα μας.

Ε.Π. Έχετε μια μεγάλη ιστορία στην τυροκομία ξεκινώντας από τα Άγραφα. Πώς βλέπετε το παρόν και το μέλλον της παραγωγής στο νομό μας;

Η.Κ. Ο νομός Ευτρυτανίας είναι ένας νομός με πλούσια βιοποικιλότητα και πολύ υψηλής ποιότητας αιγοπρόβειου γάλακτος. Εμείς εδώ και περίπου 30 χρόνια συνεργαζόμαστε σχεδόν με τους ίδιους κτηνοτρόφους. Επειδή είμαστε πλέον συνεργάτες ξέρουμε ότι των περισσότερων κτηνοτρόφων τα παιδιά ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα τους και εμείς από την πλευρά μας τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν αντίστοιχα. Θα πρέπει όμως και το κράτος να δείξει την αντίστοιχη μέριμνα στους κτηνοτρόφους κυρίως των ορεινών όγκων όπως είναι η Ευρυτανία.

Ε.Π. Έχει μπει στη γαστρονομία των καταστημάτων εστίασης του τόπου μας το τσαλαφούτι; Το στηρίζουν και προωθούν οι καταστηματάρχες;

Η.Κ. Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης του τόπου μας στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα καθώς ο τόπος μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Όσον αφορά το τσαλαφούτι είναι πλέον από τα βασικά προϊόντα της γαστρονομίας μας.