Ξεχωριστή παρουσία από τις γυναίκες της Ευρυτανίας

Ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας, με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου, παρευρέθηκε από την Παρασκευή 2  έως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σοφικό Κορινθίας, εκπροσωπώντας τον τόπο μας στο 1ο Πολιτιστικό Γεφύρωμα Γυναικών. Στη συνάντηση που είχε στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των κατά τόπους πολιτιστικών στοιχείων της κάθε περιοχής, συμμετείχαν 20 σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον καλύτερο τρόπο την τοπική γαστρονομία, τα έθιμα και τις παραδόσεις, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του νομού, κερδίζοντας τις εντυπώσεις τόσο με τα ΄καλούδια’ που πρόσφερε από το περίπτερό του, όσο και με τη θεαματική είσοδο κατά την έναρξη των εκδηλώσεων με το παραδοσιακό τραγούδι ‘Γεια σου Βελούχι μου ψηλό με τα ψηλά σου ελάτια’ και την παρουσίαση της Ευρυτανίας. Χορηγοί που πρόσφεραν τοπικά προϊόντα ήταν οι επιχειρήσεις: Παραδοσιακό Τυροκομείο Κουτρομάνος και η ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ – Εργαστήριο Παραδοσιακών Γλυκών, με την υποστήριξη του ALKYONI TRAVEL AGENCY. Οι παραδοσιακές στολές ήταν μια ευγενική προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου ”Παναγίας” Καρπενησίου.

Οι γυναίκες της Σολυγείας Κορινθίας  οραματίστηκαν και υλοποίησαν την πρώτη αυτή φιλοξενία και τα Πολιτιστικά Γεφυρώματα έγιναν πραγματικότητα, ενώνοντας τους κοινούς σκοπούς και την κοινή πολιτισμική βάση των γυναικών της Ελλάδας. Σύλλογοι Γυναικών ένωσαν τις δυνάμεις τους, προώθησαν τις δράσεις τους και ήρθαν όλες κοντά.

Την Παρασκευή το βράδυ στο Θέατρο Σολυγείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Έναρξης στα ¨Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα¨ και το Σάββατο το πρωί η δράση συνεχίστηκε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του ‘The Ranch’ με το μαγικό σκηνικό βγαλμένο από ταινία στην Άγρια Δύση. Στην Τελετή Έναρξης υπό την αιγίδα του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων έγινε η παρουσίαση των Γυναικείων Συλλόγων που με την παρουσία τους στα Πρώτα ¨Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα¨ έγραψαν Ιστορία με στόχο την προβολή του Πολιτισμικού πλούτου των περιοχών μας. Οι Γυναικείοι Σύλλογοι γεφύρωσαν τις παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου, εκθέσανε χειροτεχνίες των μελών τους, ταξιδέψανε στις παραδόσεις και σε άλλες εποχές, δώσανε συμβουλές για την υγεία, ευεξία και ομορφιά, γυμνάστηκαν και φυσικά χόρεψαν και τραγούδησαν. Εκθεσιακά περίπτερα από όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους, παρουσιάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, γαστρονομία, παράδοση, ιστορία και παρουσιάσεις με άρωμα γυναίκας υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η τελετή λήξης και οι απονομές αναμνηστικών στους συλλόγους που πήραν μέρος στα πρώτα Γυναικεία Πολιτιστικά Γεφυρώματα που στόχος είναι κάθε χρόνο να διοργανώνονται σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Επόμενος προορισμός των γυναικών ο Πολύγυρος Χαλκιδικής την άνοιξη του 2023.