Το Ίδρυμα Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου εξέδωσε δυο νέα βιβλία με θέμα την παιδεία και την δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Το πρώτο με τίτλο «Εαρινά τοπία, κείμενα και φωτογραφίες. Η Δημοτική Εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021» έγραψε η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου και στις 331 σελίδες του πρωταγωνιστούν χιλιάδες Ευρυτάνες νέοι που έκατσαν στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου και έμαθαν εκεί τα πρώτα τους γράμματα, αλλά και οι δάσκαλοι που εργάστηκαν στα σχολεία του Καρπενησίου. Πολλοί από τους νέους από τα σχολεία του Καρπενησίου εξελίχθηκαν σε λαμπρές προσωπικότητες και σημάδεψαν την ιστορία της χώρας. Στο βιβλίο επίσης αναδεικνύεται το έργο των δασκάλων που διαμόρφωσαν τις προσωπικότητες των μαθητών και πολλές φορές εργάστηκαν με αντιξοότητες και δυσχέρειες συνθήκες κάθε μορφής.

Το δεύτερο βιβλίο έγραψε η φυσικός Μαρία-Αθανασία Ευαγγελοδήμου με τίτλο «Το αλληλοδιδακτικό σχολείο του Καρπενησίου. Η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι τον 190 αιώνα». «Στο Καρπενήσι, οι κοινοτικές αρχές δραστηριοποιήθηκαν αρκετά γρήγορα, αφού πήραν την έγκριση του Καποδίστρια. Το 1830, άρχισαν να αναγείρουν διδακτήριο και βρήκαν και τον πρώτο δάσκαλο που δίδαξε για λίγους μήνες. Πρέπει να ακολούθησαν λίγα χρόνια που το Σχολείο θα ήταν κλειστό. Το 1835, επανιδρύθηκε στο Καρπενήσι το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και ήταν το μόνο σε όλη την Ευρυτανία», αναφέρεται στα περιεχόμενα του βιβλίου.