Επανήλθαν με λαμπρότητα και μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι. Με πλήθος εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα, τιμήθηκαν όσοι θυσιάστηκαν κατά την ηρωική έξοδο της πόλης που έγινε στις 10  και 11 Απριλίου 1826, που οδήγησε στο ολοκαύτωμα και στην πτώση της πόλης. Φέτος γιορτάστηκε η 196η της επετείου της Εξόδου της ηρωικής φρουράς των ελευθέρων πολιορκημένων, με αντιπροσωπίες συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα και τιμώμενη χώρα την Ιταλία και τους Φιλέλληνες που βρέθηκαν στο πλευρό των πολιορκημένων.

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2022, όταν και έγινε η πανηγυρική κορύφωση των εκδηλώσεων και η συγκινητική, συμβολική αναπαράσταση της ηρωικής εξόδου, είχαν προηγηθεί η υποδοχή των εκπροσώπων Ξένων κρατών και των εκπροσώπων της και η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων. Στις 11.00 π.μ. ξεκίνησε η μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ, και στις 6.30 μ.μ. ξεκίνησε η πομπή των Συλλόγων από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων. Η πομπή ολοκληρώθηκε με την επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την Ακαδημία Αθηνών, την Πρεσβεία της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας, τα Σώματα Ασφαλείας, τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ.

Στην πομπή συμμετείχαν και τρεις Ευρυτανικοί Σύλλογοι που βρέθηκαν στο Μεσολόγγι για τους εορτασμούς. Εντυπωσιακή η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου με τη συμμετοχή 14μελής αντιπροσωπίας, παρών και ο Συλλόγου ‘Μάρκος Μπότσαρης’ με την παρουσία στην πομπή ενηλίκων, αλλά και παιδιών και ο Σύλλογος Κρικελλιωτών ‘Άγιος Νικόλαος’ που συμμετείχαν με συμπατριώτες μας από τα Ευηνοχώρια.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, και Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου.

Οι εκδηλώσεις εορτασμών συνεχίστηκαν και την επόμενη με την άφιξη και υποδοχή της Α.Ε. Κατερίνας Σακελλαροπούλου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε πανηγυρική πομπή.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ‘Μάρκος Μπότσαρης’
Το Κρίκελλο στις εκδηλώσεις για την έξοδο του Μεσολογγίου