Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη, απαγορεύεται στους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, σε καύσιμη φυτική ύλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και κλαδιά, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα, καθώς και τα κατακείμενα ξηρά κλαδιά, κ.λπ., σε αποθηκευμένα ή εγκαταλελειμμένα εύφλεκτα, αναφλέξιμα ή εκρήξιμα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτούς.

Στα πλαίσια μέριμνας για την πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, σε αγροτικές εκτάσεις και σε δάση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο προέβη στην επιβολή Διοικητικών Προστίμων στις παρακάτω περιπτώσεις:

Α) Στις 10-07-2022 στην περιοχή Μαργαζί του Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε. Ευρυτανίας, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 300 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Β) Στις 17-07-2022 στην περιοχή Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας του Δήμου Αγράφων, Π.Ε. Ευρυτανίας, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Γ) Στις 23-07-2022 στην περιοχή Ιτέα Ραπτοπούλου του Δήμου Αγράφων, Π.Ε. Ευρυτανίας, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Δ) Στις 26-07-2022 στην περιοχή Τ.Κ. Κλαυσίου του Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε. Ευρυτανίας, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Ε) Στις 19-08-2022 στην περιοχή Δ.Κ. Καρπενησίου του Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε. Ευρυτανίας, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Το επιβαλλόμενο πρόστιμο τελεί σε συνάρτηση, πολλαπλασιάζεται και επαυξάνεται, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας που προβλέπει καθημερινά για κάθε περιοχή της Ελλάδος ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς σε λοιπές αστικές, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, σχηματίζεται ποινική δικογραφία σε βάρος του δράστη και υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μετά την δικαστική καταδίκη του, πέρα της ποινικής και αστικής ευθύνης αποζημίωσης των παθόντων (ανθρώπινα θύματα, οικίες, κ.ά.), ο δράστης υπόκειται και σε επιβολή έτερου διοικητικού προστίμου  που κυμαίνεται από τα 1.467,35 € έως και τα 58.694,00 €.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρακαλεί για την ενημέρωση και την προσοχή των πολιτών μέχρι το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, η οποία τελειώνει στις 31-10-2022 και υπενθυμίζει ότι η προστασία των δασών, των αγροτικών εκτάσεων και της υπαίθρου μας γενικότερα, είναι υποχρέωση όλων μας.