Τα “απετάλωτα του Πεταλά” στην Αιτωλοακαρνανία

145
54aa15686b332101990118df37b2c4ae xl

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα “άγρια άλογα”, τα “απετάλωτα του πεταλά”, είναι απόγονοι των αλόγων της Πίνδου, γνωστοί για την αντοχή τους στις κακουχίες, φυλή που επέλεξε ο Μέγας Αλέξανδρος για την εκστρατεία του και τον στρατό του.

Ο πληθυσμός των άγριων αλόγων στον Πεταλά, αν και υπάρχει δυσκολία στην καταμέτρηση, εκτιμάται ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη αγέλη στην Ευρώπη. Το βουνό Πεταλάς (Θύαμον) εκτείνεται περίπου σε 300.000 στρέμματα, βοσκότοποι των αλόγων, με ψηλότερη κορυφή την Πεταλόστερνα στα 895 μέτρα. Πρέπει να τονιστεί ότι παρούσες είναι ανεμογεννήτριες, οι οποίες εκτείνονται για χιλιόμετρα στην κορυφογραμμή του βουνού και πολλές έχουν εγκατασταθεί και μέσα στην καρδιά του αναγνωρισμένου”Προστατευόμενου καταφυγίου αγρίων ζώων Πεταλά”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καταστροφή της ποιότητας ζωής, άγριων ζώων και πτηνών στην περιοχή. Η παντελής έλλειψη στοιχειωδών βοηθημάτων από την πολιτεία για την επιβίωση των αλόγων, όπως για παράδειγμα λεκάνες για να ξεδιψούν τα καλοκαίρια, λόγω του αποκλεισμού του φυσικού τους χώρου από τις τριγύρω λίμνες, λόγω των εθνικών οδών, δρόμων και έργων, κάνει επιτακτική την ανάγκη βασικών υποδομών για την επιβίωση τους. Η παντελής έλλειψη επιτήρησης των πληθυσμών, δίνει την ευκαιρία σε λαθροκυνηγούς και κτηματίες να τα εξολοθρεύουν αντίστοιχα για το κρέας και τις τυχών ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν.

Ο φθίνων αριθμός τους επιτάσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία άμεσα, για να παραμείνει ελεύθερη και ακμάζουσα η μεγαλύτερη αγέλη άγριων αλόγων της Ευρώπης.

Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης,

Facebook page: KDrone Hellas