Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και επίσημα, στις 31 Οκτωβρίου 2023, και με δεδομένο τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες συμβάλλουν στη μετατροπή μιας αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

Από την τελευταία μέρα της αντιπυρικής περιόδου και μετά, ο αριθμός των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα παραμένει υψηλός, για τα δεδομένα της εποχής προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών. Για αυτόν τον λόγο, το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας.

Καθώς έληξε η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει σύσταση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας.
  • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σημειώνεται ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, παραμένουν σε ισχύ όσα προβλέπονται για την πρόληψη και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που εφαρμόζονται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη: https://bit.ly/3BB8mEg

Παράλληλα, η μη τήρηση των προβλεπόμενων επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον, σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε αμέσως στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για :

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
  • το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
  • την ένταση του ανέμου στην περιοχή
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται

*Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

*Διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Καταλήγοντας, πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας.»