• Ασφυκτιά το Νοσοκομείο Καρπενησίου
  • Τα μηνύματα των δύο Δήμων
  • Τι συμβαίνει στο Θεραπευτήριο

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τα ενεργά κρούσματα στον τόπο μας, αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα ενενήντα πέντε, τα οποία καταγράφηκαν από αρχές Νοεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα σημειώθηκαν τρία νέα κρούσματα. Το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου πραγματοποιούν συνεχώς τεστ, ενώ δε λείπουν και τα ιδιωτικά εργαστήρια που υλοποιούν μοριακούς ελέγχους. Προς το παρόν έχουν ελεγχθεί από το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου Καρπενησίου και αναμένονται τα αποτελέσματα. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου από τη μεριά του δείχνει να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τον νέο ιό, καθώς ο αριθμός αυτών συνεχώς ανεβαίνει. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ (8) άτομα με κορωναϊό. Επειδή δεν επαρκούν οι κλίνες για τα θετικά κρούσματα, το Νοσοκομείο έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί κλίνες από το Παθολογικό Τμήμα, το οποίο θα γίνει πτέρυγα covid19, όπως ενημερωθήκαμε. Επίσης, χθες, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, αναλαμβάνει υπηρεσία και ο νέος πνευμονολόγος στο Γ.Ν. Καρπενησίου, κ. Καλογεράτος Βαγγέλης. Ανησυχητική είναι ακόμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων καθημερινά να μην πέφτει κάτω από τις 2.000. Σύμφωνα με την ημερήσια επισκόπηση όπως καταγράφεται στο gov.gr στις 16 Νοεμβρίου σημειώθηκαν 2.198 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ 59 ήταν οι απώλειες από συνανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον κορωναϊό.

Νέα κρούσματα σε Θεραπευτήριο – Διασωληνωμένος 59χρονος στη ΜΕΘ Χαλκίδας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 59χρονος στη ΜΕΘ Χαλκίδας, ο οποίος νοσηλευόταν για μία εβδομάδα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου και για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να διασωληνωθεί στη Χαλκίδα. Σημαντικό είναι ότι λίγοι είναι οι άνθρωποι στην Ευρυτανία που εμφανίζουν δύσπνοια, ώστε να χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας

Η τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων, οι συνεχείς έλεγχοι (μοριακοί και rapidtests) ανίχνευσης Covid-19 και ο συνεχής αγώνας του Διοικητή και των εργαζομένων έδειξε πως με σωστό προγραμματισμό, συνεχή προσπάθεια και τήρηση προβλεπόμενων διαδικασιών ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί παραμείνει σταθερά χαμηλός τη στιγμή μάλιστα που τα θετικά κρούσματα στην πόλη του Καρπενησίου αυξάνονται συνεχώς.

Απολογισμός έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου:

  1. 5 θετικά κρούσματα σε υπαλλήλους του θεραπευτηρίου χωρίς καθόλου ή με λίγα συμπτώματα.
  2. 2 θετικά κρούσματα σε περιθαλπόμενους του Θεραπευτηρίου, χωρίς καθόλου συμπτώματα  έως σήμερα.

Σύμφωνα με την άποψη του Διοικητή Λάππα Κλεομένη, από την ιχνηλάτηση και τους συνεχείς ελέγχους προκύπτει πως τα θετικά κρούσματα προέκυψαν από επαφή εκτός θεραπευτηρίου και η εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων και ο επαγγελματισμός των υπαλλήλων πιθανότατα δεν επέτρεψαν τη διασπορά σε υπαλλήλους και περιθαλπόμενους. 

Η εβδομάδα ξεκίνησε καλά για το θεραπευτήριο, καθώς τα προγραμματισμένα rapidtests που έγιναν τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου σε εννέα υπαλλήλους που εργάζονται στο Θεραπευτήριο βγήκαν αρνητικά. Θετικός κατόπιν rapidtest βρέθηκε ένας υπάλληλος από το τμήμα καθαριότητας αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς βρισκόταν προληπτικά σε καραντίνα στην οικία του για αρκετές ημέρες και δεν έχει εργαστεί όλο αυτό το διάστημα ούτε ήρθε σε επαφή με κανέναν εντός του θεραπευτηρίου. Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου έγιναν προγραμματισμένα rapidtests στο Νοσοκομείο, και εκτάκτως rapid και μοριακά tests στο χώρο του Θεραπευτηρίου σε περιθαλπόμενους αλλά και υπαλλήλους. Όλα τα rapidtests βγήκαν αρνητικά ενώ τα αποτελέσματα των μοριακών tests αναμένονται έως τη Παρασκευή το βράδυ. Ο επόμενος έλεγχος (μοριακά tests) έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου εντός του Θεραπευτηρίου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα εξετάσει ξανά όλους του περιθαλπόμενους αλλά και εργαζόμενους.

Παράλληλα ετοιμάζεται από τον Διοικητή και τους εργαζόμενους με τη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη Τασιού Αριστείδη ένα project το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε συγγενείς να επικοινωνούν με τους περιθαλπόμενους με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με τον Διοικητή εξέφρασε ευχαριστίες από καρδιάς στους εργαζόμενους οι οποίοι αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά πως πρώτα απ’ όλα βάζουν τον άνθρωπο, ενώ οι υπηρεσίες τους ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των υποχρεώσεών τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει συνεχής επικοινωνία και αποτελεσματική συνεργασία του Θεραπευτηρίου με το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και την Π.Ε. Ευρυτανίας. 

Άδειο το κέντρο της πόλης

Στα σπίτια του παραμένει ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών του Καρπενησίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης, δείχνοντας να υπακούει σε αυτές. Το κέντρο του Καρπενησίου είναι άδειο, με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα, ενώ ελάχιστα είναι τα αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά. Οι πολίτες μετακινούνται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επαφή τους με άλλους συνανθρώπους τους, χωρίς να αποχωρίζονται την προστατευτική τους μάσκα.

Μήνυμα Δημάρχου Καρπενησίου για την υγειονομική κρίση

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Καρπενήσι, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, απευθύνει μήνυμα προς τους δημότες:

‘’Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, το οποίο έπληξε και την περιοχή μας, που κατάφερε να παραμείνει  Covid-free για εννέα ολόκληρους μήνες από την αρχή της πανδημίας.

Από την πρώτη στιγμή, στεκόμαστε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα απέναντι σε αυτή την τόσο δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε.

Με την παρουσίαση και την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων στον τόπο μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Πρέπει όλοι να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε.

Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας ευλαβικά και πειθαρχημένα.

Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.

Αν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, μένουμε σπίτι και επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.

Εμπιστευόμαστε μόνο τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ενημέρωσή μας. 

Ο Δήμος Καρπενησίου στέκεται δίπλα σας. Για οτιδήποτε χρειαστείτε σε τρόφιμα, φάρμακα ή για διεκπεραίωση εγγράφων με το δημόσιο, μπορείτε να καλείτε στη Γραμμή Δημότη στο 15455. 

Είμαστε σε επαγρύπνηση και στη διάθεση των δημοτών μας για οποιαδήποτε ανάγκη που θα προκύψει.

Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και την περιοχή μας, για να βγούμε αλώβητοι και από αυτή τη δοκιμασία. Φοράμε όλοι τις μάσκες μας, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Χωρίς πανικό, αλλά με σύνεση και ψυχραιμία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλο το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας της περιοχής μας, στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας καθώς και τους εργαζομένους όλων των φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία. Πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας για να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε και να στηρίξουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη!

Εσείς μένετε σπίτι, εμείς μένουμε δίπλα σας!’’

Η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αγράφων

Η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αγράφων, κα Ηρώ Νταλαφούρα, μας μιλά για τις προσπάθειες του Δήμου να παραμείνει ‘λευκός’ και να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Η πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα επιβάλλει σε όλους μας να δείξουμε ατομική ευθύνη και ψυχραιμία. Η προσπάθεια του Δήμου Αγράφων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου είναι συνεχής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και βασιζόμαστε μόνο σε επίσημες πηγές πληροφόρησης. Καλό είναι να μην αμφισβητεί κανείς την ύπαρξη του κορωνοϊου και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους που καλύπτουν μεγάλο μέρος στο Δήμο μας. Θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα με τις συναρμόδιες αρχές έχοντας αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Σας παρακαλώ να είστε όλοι γεμάτοι πίστη, ψυχραιμία και υπομονή και να μείνετε στο σπίτι!

Σας ευχαριστώ!

Νταλαφουρα Σωτήρια

Αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας – δημόσιας υγείας και αθλητισμού.»