Έντονη ανησυχία για τον καιρό: Ο Φεβρουάριος στην Ελλάδα ήταν πιο θερμός κατά 12 βαθμούς!

1055
xartis

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2010, ο φετινός Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Ήταν ο πιο ζεστός Φεβρουάριος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος πιο ζεστός στη ΘεσσαλίαΔυτική ΕλλάδαΣτερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ο 2ος πιο θερμός με το 2016.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούσαν τα 12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η πιο “ψυχρή περίοδος” στην Ανατολική Ελλάδα καταγράφηκε από τις 15 έως τις 20 Φεβρουαρίου, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία απόκλιση της υψηλότερης θερμοκρασίας ήταν +1,7 °C, με 23 από τις 29 ημέρες του μήνα να ξεπερνούν τα συνήθη επίπεδα θερμοκρασίας για την εποχή. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση υψηλότερη θερμοκρασία του μήνα ήταν +3,0 ºC ανώτερα από τα κανονικά επίπεδα. Στο Νευροκόπι καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες), ενώ ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 28 ημέρες, και η Λάρισα με τη Ξάνθη με 26 ημέρες.

(Πηγή: Athensmagazine.gr)