Επιστολή Σαράκη προς τον Σκυλακάκη για την αποτροπή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών

2560
maxresdefault overlay

Την αποτροπή του ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών εξέφρασε ο Βουλευτής Επικράτειας, Σαράκης Παύλος, με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη.

“Κύριε Υπουργέ, η περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, βρίθει ομορφιάς και γονιμότητας και πληροί τις προοπτικές παραγωγικής απόδοσης και ανάπτυξης. Μετά τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, η περιοχή απέκτησε το προσόν του δυνητικού τουριστικού αναπτυξιακού προϊόντος, που θα κινούσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, για να απολαύσουν την παρθενική ομορφιά της φύσεως σε όλο της το μεγαλείο. Κι ενώ οι κάτοικοι των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ευρυτανίας και βορειοανατολικής Αιτωλοακαρνανίας θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη μιας ολιστικής και άκρως αναπτυξιακής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης των Κρεμαστών, εταιρείες φωτοβολταϊκών θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή τα επιτεύγματα της φύσης να τα αλλοιώσουν και να τα απαξιώσουν τοποθετώντας πλωτά φωτοβολταϊκά στην επιφάνειά της. Σύσσωμες, λοιπόν, πια οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου, σε αγαστή επικουρία του κινήματος “Σώστε τη Λίμνη Κρεμαστών – Save Kremasta lake”, δηλώνουν περίτρανα ότι εναντιώνονται στη βούληση εταιρειών εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αποτρέψετε την αλόγιστη εκβιομηχανοποίηση, διά της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών, της λίμνης των Κρεμαστών, δεδομένου ότι θα πληγεί το μικροκλίμα της λίμνης μεταβάλλοντας τα εν λόγω τη θερμοκρασία του νερού της, κάτι το οποίο συνιστά άμεσο, κατάφορο και ολέθριο επηρεασμό της χλωρίδας και της πανίδας του πέριξ της λίμνης οικοσυστήματος.”