Η Τώνια και ο Γιάννης είχαν υιοθετήσει ήδη ένα αγοράκι από την Ουγκάντα, τον 2 ετών σήμερα Άθωνα, όταν συνάντησαν για πρώτη φορά τον Ορφέα.

Ένα ζευγάρι από την Κρήτη πήρε πριν από μερικά χρόνια την απόφαση να υιοθετήσει ένα παιδί από την Ουγκάντα. Η Τώνια και ο Γιάννης ταξίδεψαν μέχρι την Αφρική για να ακολουθήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε μία προσπάθεια που αποδείχθηκε δύσκολη αλλά στο τέλος τους δικαίωσε. 

Το πρώτο τους παιδί είναι σήμερα 2 ετών και ονομάζεται Άθωνας. Ένα πανέμορφο αγοράκι με μεγάλα, λαμπερά μάτια. 

Ο Άθωνας πολύ πρόσφατα απέκτησε και ένα αδελφάκι, τον μόλις λίγων μηνών Ορφέα. Ένα βρέφος που βρέθηκε μόνο και αβοήθητο σε ένα χωράφι, αλλά στάθηκε αρκετά τυχερό για να περάσει στη ζεστή αγκαλιά μίας τόσο όμορφης οικογένειας.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, αλλά το ζευγάρι ήταν αποφασισμένο. Δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες τους ούτε όταν έμαθαν πως η Τώνια ήταν έγκυος. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια διακρατική υιοθεσία είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ακολουθούνται σε μια υιοθεσία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Για το θέμα του ρατσισμού, η Τώνια σχολιάζει: «Αρχικά, το παιδί, είναι μαύρο. Και δεν ντρεπόμαστε να το λέμε. Όπως εμείς είμαστε λευκοί, εκείνο είναι μαύρο… Όταν κάποιοι θα δουν τον Άθωνα 17 χρονών, ίσως 1,70, δεν ξέρω πως θα το δουν…».

Οι διακρατικές υιοθεσίες δεν είναι κάτι νέο. Τα παλιότερα χρόνια οι Έλληνες προσέτρεχαν στις βαλκανικές χώρες. Βοηθούσε βλέπετε και η πολιτικοοικονομική κατάσταση εκεί. Τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος έχει ανοίξει και για την Αφρική. Μόνο που οι αριθμοί αποτυπώνουν το φόβο ίσως και τα στερεότυπα ίσως και τις νόρμες που ακόμα δεν έχουμε σπάσει.

«Η διαδικασία είναι ίδια, μόνο που ο δικός μας ο φάκελος μπαίνει σε μία διαδικασία μεταφράσεων, περνάει από την πρόξενο και έπειτα πηγαίνει στη χώρα, στους δικηγόρους που αναλαμβάνουν τη δική μας υπόθεση», σχολίασε η Τώνια, αναφορικά με τη διαδικασία της υιοθεσίας του Άθωνα.

(Πηγή: womantoc.gr)