Η βρετανική ανταγωνίστρια Shell ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της, ύψους σχεδόν 40 δισ. δολαρίων.

Ο ενεργειακός κολοσσός BP ανακοίνωσε την Τρίτη (07/02) ετήσια κέρδη – ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά, ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στα 27,7 δισ. δολάρια το 2022, σε σύγκριση με 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ κερδών της BP ήταν 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Tο τέταρτο τρίμηνο, η BP σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Άλλες εταιρείες ενέργειας έχουν αναφέρει ανάλογες αυξήσεις, με τη Shell να καταγράφει κέρδη – ρεκόρ σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την περασμένη εβδομάδα. Ο δε αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ανακοίνωσε κέρδη 56 δισ. για το 2022, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό για τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση της γαλλικής TotalEnergies.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για περισσότερη φορολόγησή τους, ο επικεφαλής της BP Bernard Looney δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι η βρετανική εταιρεία “βοηθά στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος” και επενδύει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν μετά το τέλος του lockdown της πανδημίας, αλλά αυξήθηκαν ραγδαία τον Μάρτιο του περασμένου έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας αιτιολογημένες ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι αμέσως μετά την εισβολή, αλλά έκτοτε υποχώρησε στα περίπου 80 δολάρια. Οι τιμές του φυσικού αερίου επίσης εκτοξεύτηκαν και στη συνέχεια κατέγραψαν πτώση. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε μεγάλα κέρδη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά τροφοδότησε επίσης αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τι έκανε η Βρετανία

Την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας εισήγαγε έκτακτη εισφορά για τα υπερκέρδη της ενέργειας, για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου της για μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η εισφορά αυτή ισχύει μόνο για τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνουν επίσης εταιρικό φόρο 30% επί των κερδών τους, με συμπληρωματικό συντελεστή 10%. Μαζί με την έκτακτη εισφορά, ο συνολικός συντελεστής τους ανεβαίνει στο 75%.

Παρόλα αυτά, είναι σε θέση να μειώνουν το συνολικό ποσό του φόρου που πληρώνουν μέσω του συνυπολογισμού των απωλειών τους και των δαπανών τους λόγω του παροπλισμού των πλατφορμών πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας.

Στη Βρετανία, οι Εργατικοί πιέζουν για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του έκτακτου φόρου, και της παγίωσής του μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές ενέργειας. Από τη δική της μεριά η BP ανέφερε πως το βρετανικό της τμήμα, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων κερδών της, θα πληρώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο για το 2022, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της έκτακτης εισφοράς.

Η BP έχει θέσει ως στόχο της να γίνει εταιρεία μηδενικών εκπομπών το αργότερο ως το 2050. Στο τελευταίο της report για τις προοπτικές του κλάδου ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η εταιρεία προέβλεψε ότι το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων ως πρωτογενής πηγή ενέργειας θα μειωθεί από 80% το 2019 σε μεταξύ 55% και 20% έως το 2050. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πρωτογενή ενέργεια, αναμένεται αντιθέτως να αυξηθεί από 10% σε 35% έως 65% την ίδια χρονική περίοδο.

Μιλώντας στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney δήλωσε πως “η εταιρεία του θα επενδύσει έως και 8 δισ. δολάρια για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και επιπλέον 8 δισ. για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας”, ενώ ανέφερε πως θέλει να διασφαλίσει πως μέρος των κερδών, θα επιστραφούν στους μετόχους.

Σε κάθε περίπτωση, συνολικά, οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Δύσης αναμένεται να έχουν κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το 2022.

news247.gr