
Υλικά
400 γρ νερό χλιαρό
3 μεσαία αυγά και ένα επιπλέον για άλειμμα
60 γρ γάλα πλήρες
Χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ βούτυρο λιωμένο
7 γρ τριμμένο κακουλέ
1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκάλι
900 γρ αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό ή γ.ο.χ.
και επιπλέον για το άνοιγμα
150 γρ προζύμι δυνατό
1 κ.γ αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη που να χωράει στο ψυγείο
αδειάζουμε το νερό. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά, το
γάλα, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη
ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα. Τέλος
προσθέτουμε τα αρωματικά μας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να
ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε και αυτό. Η
ζύμη είναι πολύ υγρή. ΔΕΝ προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ με
μεμβράνη και αφήνουμε μια ώρα. Προσθέτουμε από πάνω το αλάτι και το προζύμι. Με
διπλώματα ανακατεύουμε τα υλικά. ΔΕΝ ζυμώνουμε. Κάνουμε 4 ακόμα διπλώματα ανά
μισή ώρα. Μετά τις δύο ώρες και τα διπλώματα αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε
ζεστό σημείο για 4 ώρες καλά σκεπασμένη με πετσέτα. Βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες
ή κατά προτίμηση όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα πασπαλίζετε με αρκετό αλεύρι την
επιφάνεια εργασίας σας και αδειάζετε τη ζύμη εκεί πάνω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι
την κόβετε σε 6 κομμάτια για 2 τσουρέκια. Φτιάχνετε ένα τσουρέκι με τις 3
πλεξούδες. Θέλει γρήγορες κινήσεις. Καλό είναι η πλεξούδα να μην είναι πολύ
σφιχτή. Βάζετε το κάθε τσουρέκια πάνω στη δική του λαδόκολλα. Τα αφήνετε να
φουσκώσουν για μιάμιση ώρα σε ζεστό σημείο. Την τελευταία μισή ώρα ανέβετε το
φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Χτυπάτε το αυγό και αλείφετε το κάθε
τσουρέκι. Ψήνετε για 25-30 λεπτά.
Πηγή: www.bearfootinthepark.com