
Η Στερεά Ελλάδα ενισχύει την Υγεία, αλλά η υποστελέχωση απειλεί την αποτελεσματικότητα
Με χρηματοδότηση ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021–2027, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δρομολογεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας των τελευταίων ετών. Νέα ασθενοφόρα, εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, υποδομές και ειδικές μονάδες σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας συνθέτουν το πλάνο «Στερεά Ελλάδα 2021–2027». Η σύνθεση του στόλου
Η προμήθεια περιλαμβάνει:
- 12 συμβατικά ασθενοφόρα (4×2 diesel) για γενική χρήση,
- 3 ασθενοφόρα 4×4 diesel, σχεδιασμένα για δυσπρόσιτες περιοχές,
- 2 μικρού όγκου οχήματα (4×2 diesel) για περιπτώσεις όπου απαιτείται ευελιξία, όπως στα κέντρα πόλεων ή σε περιοχές με στενά δρομάκια.
Όμως, πίσω από τη θετική εικόνα των αριθμών, παραμένει ανοιχτό ένα κρίσιμο ερώτημα:
Ποιος θα λειτουργήσει αυτόν τον εξοπλισμό; Ποιος θα οδηγήσει τα ασθενοφόρα;
Νέος εξοπλισμός, παλιό πρόβλημα
Η προμήθεια 17 ασθενοφόρων, που αποφασίστηκε από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια υπό τον Φώτη Σερέτη και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα ειδικό 4×4 diesel μικρού όγκου για το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, με κόστος 130.000 ευρώ. Το όχημα είναι ιδανικό για τις ορεινές συνθήκες της Ευρυτανίας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των χρόνων απόκρισης σε έκτακτα περιστατικά.
Ωστόσο, στη Δυτική Φραγκίστα –όπως και σε πολλά Κέντρα Υγείας της περιφέρειας– οι οδηγοί ασθενοφόρων είναι ελάχιστοι ή αποσπασμένοι προσωρινά από άλλες υπηρεσίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διακομιδές εξυπηρετούνται με ένα μόνο πλήρωμα ανά βάρδια, ή ακόμη και χωρίς βάρδια σε κάποιες νυχτερινές ώρες. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και εκτείνεται από την Ευρυτανία μέχρι τη Φωκίδα και τα ορεινά της Βοιωτίας.
Ηχηρές απουσίες πίσω από τις θετικές ανακοινώσεις
Παρά τις εύστοχες παρεμβάσεις για εξοπλισμό, η υποστελέχωση δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια ταχύτητα ή αποφασιστικότητα. Τα οχήματα, όσο τεχνολογικά προηγμένα κι αν είναι, δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς εκπαιδευμένους διασώστες, οδηγούς και επαρκή κάλυψη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πολλά Κέντρα Υγείας, όπως αυτό της Δυτικής Φραγκίστας αλλά και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας, υπολειτουργούν ή στηρίζονται στην αυτοθυσία λίγων υπαλλήλων.
Συνεργασία με προοπτική, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση
Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε πως η Περιφέρεια λειτουργεί συμπληρωματικά στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης έκανε λόγο για «έργα που αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών». Ωστόσο, για την πλήρη αξιοποίηση των επενδύσεων, απαιτείται συντονισμένη κινητοποίηση σε κεντρικό επίπεδο ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά και να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα των νέων παρεμβάσεων.
«Παρεμβαίνουμε δυναμικά και πάλι στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενισχύσουμε ουσιαστικά όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του τόπου μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε 18 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας γιατί θέλουμε κάθε συμπολίτης μας να έχει τις υπηρεσίες Υγείας που του αξίζουν.
Προς τούτο συνεργαζόμαστε με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Καταγράφουμε ανάγκες και δίνουμε προτεραιότητα σε αιτήματα, τα οποία έχουν αναδείξει οι αρμόδιοι φορείς υγείας και οι συμπολίτες μας, από όλη την Στερεά Ελλάδα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και εμείς λειτουργούμε συμπληρωματικά με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας».
Ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης τόνισε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Από κοινού σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε έργα, τα οποία αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας!»