Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Αγκαλιές στα θεωρεία, πανηγυρισμοί στο Σύνταγμα

2575
6117014

Χειροκροτήματα, φιλιά και σε κάποιες περιπτώσεις δάκρυα συγκίνησης προκάλεσε στα θεωρεία της Βουλής η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 176, «όχι» 76 και παρών 2.  Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε μόνο ο Παύλος Πολάκης ενώ ψήφισε «παρών» επί της αρχής η Νίνα Κασιμάτη, η οποία διαφοροποιήθηκε μόνο σε μερικά άρθρα. Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανένας, ωστόσο καταγράφηκε η αποχή 11 βουλευτών. Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν οι Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαΐωάννου, ενώ «παρών» δήλωσε ο επίσης ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης.

Τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής παρακολούθησαν από τα θεωρεία πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης αλλά και ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος, δύο άνθρωποι που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική ταυτότητα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

4147470
greece's parliament passes same sex marriage bill

Το BBC για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Το BBC έβγαλε έκτακτη είδηση για την ψήφιση του νόμου γράφοντας πως «Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία σε πληθυσμό που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης».

Το βρετανικό δίκτυο έκανε αναφορά και στο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο νέος νόμος «θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα». Ωστόσο σχολιάζει ότι «η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με σφοδρή αντίσταση από την πανίσχυρη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πηγή: Lifo / Η Καθημερινή