Εντός ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος πληρωμών του power pass για 1,9 εκατ. δικαιούχους και αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τις αιτήσεις που ήταν προς εκκαθάριση.
Ωστόσο, τα νέα για τους 600.000 εν αναμονή δικαιούχους του επιδόματος των 18 -600 ευρώ δεν είναι ευχάριστα καθώς σύμφωνα με τα ΝΕΑ το χρώμα του χρήματος θα δουν μόνο 40.000 – 50.000.
Σχεδόν 9 στις 10 αιτήσεις που ήταν «υπό εκκαθάριση» απορρίφθηκαν καθώς οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις έδειξαν ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση μεγαλύτερη των 30 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, με αποτέλεσμα να μην «ξεκλειδώσει» η αποζημίωση.

Αιτήσεις σε αναμονή
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις για τους 1,9 εκατ. οι πληρωμές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή ενώ σε κατάσταση αναμονής (υπό επεξεργασία) είχαν μείνει περίπου 600.000 αιτήσεις. Από την πρώτη φάση αποκλείστηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι Power Pass είναι οι καταναλωτές με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιδότηση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη καθώς και τη φοιτητική στέγη.

Έξτρα ενίσχυση
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν έξτρα ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους. Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.
Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης και ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%). Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass. Η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
(Πηγή: aftodioikisi.gr)