Ψηφιακή Πύλη του ΟΠΕΚΑ για τα επιδόματα και νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για χιλιάδες δικαιούχους

468
meaning of money

Ποσό 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτεί για την στήριξη των οικογενειών, παιδιών, ευάλωτων δικαιούχων, ΑμΕΑ και τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, ανακοίνωσε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.dnews.gr, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Ενδεικτικά  τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είναι:

  • Ο εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος του ΟΠΕΚΑ. Δημιουργείται Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, με σύγχρονα και διαλειτουργικά μητρώα για τους ωφελούμενους και μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της διοίκησης. Με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα προχωρεί το πρόγραμμα προληρωμένων καρτών μέσω των οποίων θα γίνεται πληρωμή επιδομάτων και κάθε είδους παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.
  • Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία με τη λειτουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας στο https://epan.gov.gr/ Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί 51.880 ψηφιακές κάρτες αναπηρίας, οι οποίες διευκολύνουν και απλοποιούν την λήψη κάθε είδους παροχής για τα άτομα με αναπηρία ύψους 2,5 εκ ευρώ.
  • Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού ύψους 41,6 εκ ευρώ: Σήμερα ο αριθμός ωφελούμενων που έχει λάβει Προσωπικό Βοηθό είναι 442 άτομα ενώ πετύχαμε την απασχόληση 502 Προσωπικών Βοηθών.
  • Περαιτέρω, με ορίζοντα το τέλος του 2025 προχωράμε στην δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε 4.700 ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση ύψους 24 εκ ευρώ.
  • Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και ένταξης ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, υλοποιούμε πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης και προώθησης στην απασχόληση 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ύψους άνω των 8 εκ ευρώ.
  • Σε συνεργασία δε με την ΕΔΥΤΕ και το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ θα προχωρήσουμε στην ψηφιακή κατάρτιση 2.400 ατόμων με αναπηρία.
  • Με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υλοποιείται πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σχεδόν 500 Ρομά, διαθέτοντας 150 εκ ευρώ και σχεδόν 3 εκ ευρώ αντίστοιχα.
  • Υλοποιούνται επίσης δύο πιλοτικά προγράμματα στέγασης ευάλωτων ομάδων στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.6 εκ ευρώ. Αφορούν 250 ωφελούμενους που βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια ή αστεγία.