
Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ κρούει τον κώδωνα
Ο Αχελώος ένα απέραντο εργοτάξιο;
Δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει τα έργα:
- Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,885 ΜW και των συνοδών έργων, της εταιρείας «GEG Power IKE», στον ποταμό Ζέρβα (παραπόταμος του Αχελώου) της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 20-5-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/11078
- ΜΠΕ για πλωτό φωτοβολταϊκό (φ/β) σταθμό ισχύος 9,971 ΜW και των συνοδών έργων, της εταιρείας «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, εντός της Δ.Ε. Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 5-6-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2113
- ΜΠΕ για μονάδα αντλησιοταμίευσης ισχύος 15 ΜW, εγκατεστημένης χωρητικότητας 169,5 MWh και των συνοδών έργων, της εταιρείας «ΕΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, στην θέση «Λημέρι» της Δ.Ε. Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Δευτέρα 16-6-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1949
Τα ΜΥΗΕ έχουν πολύ χαμηλή απόδοση. Πρόκειται ουσιαστικά για μη βιώσιμες επενδύσεις και υποβαθμίζουν ανεπανόρθωτα τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα. Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις, οι οποίες είναι ο μόνος λόγος που κατασκευάζονται! Απαιτούν εκτροπή της μεγαλύτερης ποσότητας του υδάτινου δυναμικού των ρεμάτων προς τις κοίτες αυτών, σε μήκος εκατοντάδων μέτρων και εντός μεγάλων αγωγών οι οποίοι έχουν εγκιβωτισθεί σε αυτές, μέσα σε μπετόν. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστροφής των υδάτινων ενδιαιτημάτων και αλλαγής της παρόχθιας βλάστησης. Εκτός από τις τερατώδεις παρεμβάσεις στη ροή των ρεμάτων και τις συνέπειες που αυτές επιφέρουν (έξαρση της ασθένειας των πλατανιών, απονέκρωση ρεμάτων, εργοταξιακές παρεμβάσεις στις κοίτες των ρεμάτων, φαινόμενα κατολισθήσεων και ραγδαίες αλλαγές στο τοπίο) επισημαίνεται και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού από τις εταιρείες που λαμβάνουν την άδεια παραγωγής & λειτουργίας των ΜΥΗΕ, οι οποίες κατέχουν ταυτόχρονα και την άδεια χρήσης νερού. Η άδεια χρήσης νερού είναι στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας ενός ΜΥΗΕ, που εκδίδεται μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.


Έργα στους 2 υπό κατασκευή σταθμούς αντλησιοταμίευσης στην λίμνη Καστρακίου
Τα ΜΥΗΕ δεν αποτελούν βιώσιμη, φιλοπεριβαλλοντική επένδυση σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση (σελ. 226, 465) συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Επιπλέον, συστήνει να διασφαλίζονται: α) η εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού (όπως περιγράφεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ) και β) να έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της λεκάνης απορροής.
Τα έργα αντλησιοταμίευσης, απο την άλλη, αποτελούνται από τουλάχιστον 2 ταμιευτήρες με υψομετρική διαφορά. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω (στην προκειμένη περίπτωση ο ταμιευτήρας της λίμνης Κρεμαστών) μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση της περισσευούμενης στοχαστικής ενέργειας από μεγάλους αιολικούς ή μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας εκ νέου, όταν κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση. Προκειμένου να γίνει ευκολότερα κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από ΑΠΕ.
‘‘Συνολικά 33 αντλησιοταμιεύσεις περιλαμβάνει ο χάρτης της ΡΑΑΕΥ’’

Στο στόχαστρο τα νερά των λιμνών
Πέραν του κατά πόσο οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί ωφελούν ή όχι, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι, κάθε λίμνη που περιβάλλεται από λόφους, οι οποίοι έχουν ικανοποιητική υψομετρική διαφορά από την στάθμη των νερών της, κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί από φυσικό οικοσύστημα σε εργοτάξιο και βιομηχανική περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια απλή περιήγηση στον χάρτη της ΡΑΑΕΥ (https://geo.rae.gr/ στοιχεία 28-4-2025), στις λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και των πέριξ νομών στις οποίες υπάρχουν -προς το παρόν & ενδεικτικά- αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
– 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
– 3 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
– 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Οζερός
– 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Βουλκαριά
– 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
– 8 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
– 2 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Μόρνου (ν. Φωκίδας)
– 3 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Πουρναρίου (ν. Άρτης)
Στο στόχαστρο των εταιρειών ΑΠΕ η ευρύτερη περιοχή των λιμνών του Αχελώου
Στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και σήμερα, έχουν δημοσιευθεί στο ΗΠΜ, 20 (!) δημόσιες διαβουλεύσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου – περιοχή των λιμνών του Αχελώου. Αναλυτικά για:
– 1 αιολικό σταθμό με 8 ανεμογεννήτριες στην Αρέντα (Παναιτωλικό Όρος)
– 6 σταθμούς αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου (πέραν αυτών που ήδη κατασκευάζονται αυτή την περίοδο εκεί, στην περιοχή της Αλευράδας Αμφιλοχίας)
– 9 πλωτούς φ/β σταθμούς: 4 στην λίμνη Στράτου, 1 στην λίμνη Καστρακίου και 4 στην λίμνη Κρεμαστών
– 3 Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ) στον ποταμό Ζέρβα και το Χουνόρεμα (παραπόταμοι του Αχελώου)
– και για 1 σταθμό αντλησιοταμίευσης στην λίμνη Κρεμαστών.
Συνολικά στην περιοχή μας -εκτός των αντλησιοταμιεύσεων- σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΑΕΥ (https://geo.rae.gr) υπάρχουν βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
– 63 ανεμογεννήτριες γύρω από την λίμνη Καστρακίου και 22 γύρω από την λίμνη Κρεμαστών, εκ των οποίων κάποιες περιλαμβάνουν ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.
– 12 πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου & Στράτου, εκ των οποίων κάποιοι περιλαμβάνουν επίσης ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.
– πληθώρα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στα ρέματα που καταλήγουν στις λίμνες Κρεμαστών & Καστρακίου.
Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω, εάν όλα αυτά τα έργα υλοποιηθούν κάνουμε λόγο για ολική καταστροφή και έναν οριστικό ΞΕΡΙΖΩΜΟ της τοπικής κοινωνίας (το ίδιο βέβαια ισχύει για όλη την Ελλάδα). Η περιοχή μας θα μετατραπεί κυριολεκτικά σε βιομηχανική ζώνη χωρίς ουτε μια σπιθαμή φυσικού περιβάλλοντος να έχει μείνει απείραχτη, με κάθε προϋπόθεση και συνθήκη ζωής, κατοικίας και ανάπτυξης να καταρρέουν για πάντα.
Πληροφορίες και συλλογή υπογραφών στα link:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61574496371263
Youtube: http://www.youtube.com/@epitropi-agona-evr-aitol