Χρόνος Προετοιμασίας: 45’ | Χρόνος Ψησίματος: 30’ -35’ | Μερίδες: 6 – 8

Υλικά

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο για την ταρτιέρα και την επιφάνεια εργασίας)

50 γρ. ζάχαρη και λίγη για πασπάλισμα

¾ κ.γ. αλάτι

250 γρ. παγωμένο φρέσκο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους

60 ml. παγωμένο νερό

1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο

Για την μαρμελάδα

600-700 γρ. σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)

3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι

200 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη στο mixer χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.  Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.  Προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει ζύμη.  Ετοιμάζουμε δύο μπάλες (η μια μεγαλύτερη από την άλλη — η δεύτερη μπάλα είναι το σκέπασμα — τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα (ή μέχρι 2 μέρες).

Για την μαρμελάδα: Ανακατεύουμε τα σταφύλια με το χυμό λεμόνι σε μια κατσαρόλα και βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύοντας, συχνά, μέχρι τα σταφύλια να βγάλουν τα υγρά τους (7-8 λεπτά). Περνάμε το μείγμα από μια λεπτή σήτα. Ξαναβάζουμε το υγρό στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι και περιμένουμε να πάρει βράση το μείγμα, ανακατεύοντας ελαφρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει για περίπου 8 λεπτά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να δένει ελαφρά.  (Αν έχεις θερμόμετρο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 220°C). Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Για την συναρμολόγηση σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης  και το στρώνεις πάνω στην έτοιμη ταρτιέρα. Κόβεις τις άκρες να μην περισσεύουν.  Ανοίγεις και το άλλο κομμάτι στη διάμετρο της ταρτιέρας. Πρώτα βγάζουμε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης για να κάνουμε μπόλικες τρύπες στην επιφάνεια. Βάζουμε τη μαρμελάδα αφού έχει κρυώσει. Σκεπάζουμε με το έτοιμο κομμάτι, κλείνουμε καλά γύρω γύρω τις άκρες και περνάμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και πασπάλισε με ζάχαρη. Την ξαναβάλε στο ψυγείο για 15 λεπτά, όσο προθερμαίνεις το φούρνο, στους 190°C. Φουρνίζουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και την χτυπάμε ελαφρά πάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα για να φύγει ο αέρας.  Ξαναβάζουμε στο φούρνο για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει φουσκάλες η μαρμελάδα.