ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

118
syntagi

Νηστίσιμα πατατοπιτάκια

Υλικά

Για τη ζύμη

600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά, ξερή

1 κ.σ. ξύδι, από λευκό κρασί

300 ml χλιαρό νερό

100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

5 μέτριες πατάτες σε μικρά κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

¼ του μάτσου άνηθο

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.γ. φύλλα δυόσμο

1 κόκκινη πιπεριά

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη διαλύουμε τη μαγιά μαζί με το νερό σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύδι και τα χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό. Σταδιακά αδειάζουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά, και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει. Για τη γέμιση σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε. Τις βράζουμε για περίπου 15’ μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Μεταφέρουμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ, αδειάζουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πάπρικα, το δυόσμο, την κόκκινη πιπεριά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Παίρνουμε τη ζύμη, κόβουμε μπαλάκια των 30 γρ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο της κάθε ζύμης, λαδώνουμε περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πατώντας πολύ καλά τις άκρες. Μεταφέρουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το κάθε πιτάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Πηγή: www.giorgostsoulis.com