ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

159
recipe

Χαλβάς καρύδα με λεμόνι

Υλικά

Για το σιρόπι

1250 ml νερό

500 γρ ζάχαρη

Για το χαλβά

300 ml σπορέλαιο

400 γρ χονδρό σιμιγδάλι

75 γρ τρίμμα καρύδας

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινήστε με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να γίνει διάφανο. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει ελαφρώς. Σε άλλη κατσαρόλα, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να αποκτήσει ο χαλβάς την χαρακτηριστική του γεύση. Αφού το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, προσθέστε το σιρόπι αργά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Προσθέστε την τριμμένη καρύδα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλο το υγρό και να γίνει σφιχτό. Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα και αφήστε το να κρυώσει. Κατόπιν, βάζουμε τον χαλβά στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Τέλος, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με τριμμένη καρύδα. Όταν ο χαλβάς στερεοποιηθεί, κόψτε τον σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή: www.xrysessyntages.gr