
Χαλβάς καρύδα με λεμόνι
Υλικά
Για το σιρόπι
1250 ml νερό
500 γρ ζάχαρη
Για το χαλβά
300 ml σπορέλαιο
400 γρ χονδρό σιμιγδάλι
75 γρ τρίμμα καρύδας
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να γίνει διάφανο. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει ελαφρώς. Σε άλλη κατσαρόλα, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να αποκτήσει ο χαλβάς την χαρακτηριστική του γεύση. Αφού το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, προσθέστε το σιρόπι αργά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Προσθέστε την τριμμένη καρύδα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλο το υγρό και να γίνει σφιχτό. Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα και αφήστε το να κρυώσει. Κατόπιν, βάζουμε τον χαλβά στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Τέλος, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με τριμμένη καρύδα. Όταν ο χαλβάς στερεοποιηθεί, κόψτε τον σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή: www.xrysessyntages.gr