Το Δάσος του Φράξου, ένα Βασίλειο Φυτών και Ζώων, “Φραξιάς “

581
olympus fraxinus ornus

Το σημαντικότερο δάσος του είδους “φράξος” ή “μελιάδι” στην Ελλάδα (φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ελιών και της πασχαλιάς), ονομάζεται “Φραξιάς” και είναι ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα, σε στέρεο αλλά και υγρό περιβάλλον, με πληθώρα δέντρων, φυτών, εντόμων και ζώων.

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο 460 περίπου στρεμμάτων, κοντά στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας με τεράστια οικολογική αξία.

Από ιστορικά στοιχεία, στην περιοχή υπήρχε βαλτολίμνη 80.000 στρεμμάτων, αλλά το 1930 το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε σχεδόν όλη την περιοχή για αποξηράνσεις και στη συνέχεια για καλλιέργειες.

“Τη σπουδαιότητα του Δάσους του Φράξου, τη μεγάλη οικολογική του αξία και τη μοναδικότητά του διαπιστώνει κανείς από το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, που το διέπει. Ο Φραξιάς, λοιπόν, είναι ανακηρυγμένο εδώ και τριάντα χρόνια ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το Υπουργείο Γεωργίας (ΦΕΚ 773/Β/24-12-85), έχει χαρακτηριστεί ως Βιογενετικό Απόθεμα με κωδικό 131303 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATOURA 2000, με κωδικό GR2310001. “, σύμφωνα με τον Γιώργο Ευθυμίου, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας.

Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης