Εσύ γνωρίζει κάποια ιστορία με ενδιαφέρον για την Ευρυτανία;

Το Istorima  είναι ο χώρος που μπορείς να την καταγράψεις. Το Istorima επίσης είναι ο τόπος όπου μπορείς να ακούσεις τις ιστορίες των άλλων. Ο τόπος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες –ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές–  που μας βοηθούν να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους, αλλά και στην κοινή μας Ιστορία. Εδώ διασώζονται οι σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας.

Δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και συνδυάζει τη δημοσιογραφία με την Ιστορία. Είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα. Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως Ιδρυτικός Δωρητής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Το Istorima είμαστε όλοι εμείς κι οι ιστορίες μας, που δεν πρέπει να χαθούν.

Ήδη στο ISTORIMA έχουν καταγραφεί 177 ιστορίες από όλη την Ελληνική επικράτεια, μέσα από την κοινωνία, τις σχέσεις, την παράδοση, την ιστορία, τον πόλεμο, σε γραπτή μορφή, σε βίντεο ή podcast.

Οι Ερευνητές

Οι Ερευνητές είναι νέοι από όλη την Ελλάδα, που αγαπούν τις ιστορίες του τόπου τους και θέλουν να τις διασώσουν. Εκπαιδεύονται από το Istorima κι εργάζονται, για εννέα μήνες στον τόπο τους, για αυτό το μεγάλο έργο, βοηθώντας αφηγητές να διηγηθούν τη δική τους ιστορία.

Οι Αφηγητές

Αφηγητές είσαστε όλοι εσείς κι η μοναδική σας ιστορία. Όλοι είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης Ιστορίας, είμαστε η Ιστορία αυτού του τόπου κι η ιστορία του καθενός είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί. Το Istorima θα συλλέξει 50.000 προφορικές ιστορίες.

Για το λόγο αυτό το Istorima προσκαλεί ανέργους ηλικίας 18 έως 35 ετών που να ζουν στην Ευρυτανία, για να μπουν στην ομάδα της.