Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει η υπόθεση του ασθενοφόρου που είχε δωρίσει ο Όμιλος Υγεία για το Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων.

Ο λόγος για τη δωρεά ενός ασθενοφόρου του Ομίλου Υγεία το οποίο θα βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραπτοπούλου και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μιας και οι διακομιδές ασθενών διαρκούν πολλές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε περιστατικά θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν είχαν διακομισθεί έγκαιρα στα Νοσοκομεία Καρπενησίου ή Αγρινίου.

Η παράδοση του ασθενοφόρου οχήματος στο Δήμο Αγράφων προσφορά του Ομίλου “ΥΓΕΙΑ” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 το απόγευμα, στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, παρουσία 70 περίπου μελών των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών από όλη της Ελλάδα, κατοίκων καθώς και πολιτικών προσώπων. Το ασθενοφόρο παρέδωσε ο κ. Παπαγεωργάκης, νομικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Ομίλου ‘Υγεία’ στη νέα Εθελοντική Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων, η οποία σύντομα θα αναλάβει την επάνδρωσή του.

Αμέσως μετά την παραλαβή και την εκδήλωση το ασθενοφόρο έπρεπε να ξαναφύγει στην Αθήνα για ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά θέματα που εκκρεμούσαν. Αυτό βέβαια, κράτησε πολλούς μήνες με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να βρίσκει κωλύματα στην ολοκλήρωση της παραλαβής.

Τελικά, σχεδόν πέντε μήνες μετά, φαίνεται να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα ζητήματα και το ασθενοφόρο πήρε τις πινακίδες του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού και ετοιμάζεται να ‘ανηφορίσει’ προς το ορεινό Ραπτόπουλο, για όπου και προορίζεται. Το τέλος του μήνα είναι η πιθανή ημερομηνία άφιξης του ασθενοφόρου.

Έδρα και χρήση του ασθενοφόρου

Θυμίζουμε ότι η έδρα του νέου ασθενοφόρου θα βρίσκεται στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραπτοπούλου, το οποίο είναι τις περισσότερες φορές καλυμμένο από βάρδια Ιατρού, αλλά θα εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές όπου παραστεί ανάγκη. Το πάγιο αίτημα των κατοίκων να υπάρχει πάντα κάποιος ιατρός σε βάρδια σε ένα μεγάλο χωριό όπως είναι το Ραπτόπουλο, το οποίο έχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και Υπηρεσίες, Τράπεζα κλπ, τώρα με την έλευση ασθενοφόρου γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο.

Το ασθενοφόρο θα οδηγείται από εθελοντές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό εγχείρημα μιας διακομιδής ασθενούς και θα είναι μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων.

Στόχος είναι σε κάθε διακομιδή να υπάρχει και συνοδός ιατρός για τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Βέβαια, όπως τονίζει από την πλευρά του ο Δήμος δεν θα παρακαμφθεί σε καμία περίπτωση το ΕΚΑΒ, αλλά το ασθενοφόρο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά στο έργο της ιατρικής περίθαλψης.  

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων στην ουσία βρίσκεται στα σκαριά της. Θα αποτελείται από εθελοντές Αγραφιώτες που θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν να συμμετέχουν ή να πραγματοποιούν τις διακομιδές. Τα μέλη της θα είναι πολλά και θα οργανωθούν βάσει των αντίστοιχων Επίλεκτων Ομάδων σε όλη την Ελλάδα.