Πριν από 55 χρόνια επεβλήθη στη χώρα η Χούντα των Συνταγματαρχών, μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες που γνώρισε η Ελλάδα. Ο αντιδικτατορικός αγώνας στο εσωτερικό και το εξωτερικό άρχισε πολύ νωρίς, από όσους πατριώτες γλύτωσαν τις φυλακές, την εξορία και τα ξερονήσια. Από τις κορυφαίες μορφές αυτού του αγώνα είναι ο Σπύρος Μουστακλής, ο Σάκης Καράγιωργας και ο Αλέκος Παναγούλης.
Ο Αλέκος Παναγούλης, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, ως φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πριν την Δικτατορία, πολιτικός μετά την πτώση της Χούντας και ποιητής. Με την επικράτηση του Παπαδόπουλου, μπήκε αμέσως στην αντιδικτατορική πάλη. Κυνηγήθηκε απ’ τους Απριλιανούς, βασανίστηκε και φυλακίστηκε συνολικά πέντε χρόνια. Η κορυφαία πράξη του ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13-8-1968, για την οποία δικάστηκε δις σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε με την γενική αμνηστία του 1973 με την κατάργηση του Στρατιωτικού νόμου. Την Πρωτομαγιά του 1976, ως βουλευτής, σκοτώθηκε σε ένα ύποπτο τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Το χρονικό απόπειρας κατά του Παπαδόπουλου, συγκλόνισε και αφύπνισε όχι μόνο την χώρα, αλλά και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο: …Την 07.30’ στις 13-8-1968 ο δικτάτορας, επιβιβάστηκε στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητό του και αναχωρεί από την εξοχική του κατοικία στο Λαγονήσι για την Αθήνα. Μεγάλη η συνηθισμένη πομπή από συνοδευτικά οχήματα. Την 07.40’ η πομπή έφτασε στο 31ο χιλιόμετρο της διαδρομής και οι πάντες αιφνιδιάζονται. Μια τρομερή έκρηξη, που σχημάτισε δυο μεγάλους κρατήρες στο οδόστρωμα, τάραξε την περιοχή. Στο σημείο δεν είχαν φτάσει ούτε οι προπομποί ακόμη. Καμία απώλεια και κανένας τραυματισμός. Ο δικτάτορας συνέχισε κανονικά το δρομολόγιό του για την Αθήνα.
Το γεγονός θα αναφερθεί στις 15.00’ από τον υπεύθυνο της Δ/νσης τύπου και πληροφοριών. Δράστης της απόπειρας ήταν ο Υπολοχαγός καταδρομέας Γιώργος Παναγούλης. Η Χούντα τα είχε εντελώς χαμένα. Ο δράστης συνελήφθη σχεδόν αμέσως κοντά στο σημείο την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει μετά των συνεργατών του. Μέχρι την 15.00’ δεν γνώριζαν ότι δράστης της απόπειρας ήταν ο Αλέκος Παναγούλης κι όχι ο αδελφός του Γιώργος. Ο σκοπός του Παναγούλη όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά και το σχέδιο διαφυγής του ναυάγησε. Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε στην ΕΣΑ και παραδόθηκε στον αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο. Από το καθεστώς διατάχτηκαν λιτανείες σε όλες τις Μητροπόλεις «επί τη διασώσει». Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την σωτηρία του δικτάτορα έφταναν από παντού. Μόνη παραφωνία ήταν η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, που χαρακτήρισε την απόπειρα ως «πράξη ηρωισμού».
Μνημειώδης έχει μείνει η δήλωση του Αλέκου Παναγούλη με την αποφυλάκισή του από το κελί της απομόνωσής του: «…Δεν επεδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω άνθρωπο. Επεδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».
Καλό Πάσχα σε όλους !

                                       Κώστας Μπουμπουρής  
                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
                                       (k.boubouris@yahoo.gr)