Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ευρυτανίας, Ιωάννης Οικονομίδης, με κείμενό του εκτιμά θετικά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. είναι κοινή η διαπίστωση στον ελληνικό λαό ότι αυτή απέφερε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα και το κύρος της Ελλάδας, όπως και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στη νέα εποχή που διαγράφεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
• Καταρχάς, στη διάρκεια της επίσκεψης επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο που βρίσκονταν ποτέ. Επίσης, φάνηκε να ενεργοποιείται και πάλι το ελληνο-αμερικανικό λόμπι των Η.Π.Α. προς υποστήριξη των συμφερόντων της χώρας μας.
• Ο Πρωθυπουργός έθεσε τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία και πάντα θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της. Όλοι άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο τοπίο το οποίο έχει γίνει τόσο σύνθετο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε -και μάλιστα δημόσια από του βήματος του Κογκρέσου των Η.ΠΑ.- ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
• Ενημέρωσε την Ουάσιγκτον με σειρά χαρτών και συγκεκριμένων στοιχείων για την τουρκική παραβατικότητα και τις υπερπτήσεις επάνω από ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Καπιτώλιο, η κ. Πελόζι ζήτησε και κράτησε τους συγκεκριμένους χάρτες, με την αμερικανική πρωτεύουσα να κατανοεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, όπως και το Κογκρέσο, το σώμα που αποφασίζει για τα τουρκικά F-16. Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Πρόεδρο την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35. (Πρόκειται για μια μακροχρόνια επένδυση για την Ελλάδα και όχι ένα πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά).
• Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη δήλωσή του ότι θα μιλήσει όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, έθεσε και το θέμα της Κύπρου. Κάλεσε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να επαναφέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και επανέλαβε ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
• Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας, τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, αλλά και για το πώς οι Η.Π.Α. μπορεί να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που ήταν το κακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Τόνισε ότι σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή. Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δημιουργεί θέσεις εργασίας και θεωρεί προτεραιότητα τις επενδύσεις σε νέους κλάδους όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία. Εξάλλου, ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών κολοσσών, όπως η Phizer και η Microsoft. Τα δύο επόμενα μεγάλα βήματα έχουν τεθεί και σχετίζονται με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας».