Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ελευθερία του τύπου, σύμφωνα με τον Δείκτη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα και της δημοσίευσης του Ευρωκοινοβουλίου, που κατατάσσεται 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ξεπερνώντας την Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.
Μια παλιά, διαχρονική, νοσηρή «φιλία» των Ελλήνων δημοσιογράφων με την εξουσία, τελευταία γιγαντώνεται. Ποτέ δεν κατάλαβα την επίδειξη και περηφάνια εκείνων των δημοσιογράφων, για το ότι έχουν υψηλές πολιτικές γνωριμίες. Γενόμενοι συνδαιτυμόνες τους σε πολυτελή εστιατόρια ή σε παράμερα κουτούκια, εξασφαλίζουν μεν πηγές από πρώτο χέρι, αλλά συγχρόνως καθίστανται ύποπτοι για συναλλαγή και νοθεία. Δυστυχώς, στη χώρα μας έχει αποδειχτεί, πως και οι δυο αυτοί είναι είδος «λειτουργών» επιρρεπές στην εξαγορά και την διαπλοκή. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, αλλά πολύ γρήγορα αυτοί εξοβελίζονται από το σύστημα. Οι πολιτικοί, μέσω των φιλικών μέσων περνάνε πάντα την εκδοχή της είδησης που τους συμφέρει, συκοφαντούν αντιπάλους ή μαχαιρώνουν συντρόφους. Αυτό δεν είναι πηγή, αλλά καταισχύνη.
Ως τέταρτη εξουσία αναφέρεται η ικανότητα των Μ.Μ.Ε. απέναντι στις υπόλοιπες τρεις (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική), που υποτίθεται, ότι τις ελέγχουν. Πως, όμως μπορεί να γίνει αυτός ο έλεγχος όταν το όνειρο πολλών δημοσιογράφων την …κάθε φορά στοχεύει να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα που συνεχώς προπαγανδίζουν !
Με την εκμετάλλευση της πανδημικής κρίσης του covid-19, ο έλεγχος στην ενημέρωση έγινε ολοκληρωτικός. Έχει επιτευχθεί η πλήρης χειραγώγησή της. Η δημοσιογραφία έγινε κρατική υπηρεσία. Η περιβόητη «λίστα Πέτσα» επέτρεψε την απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία (initiative advertising) την διανομή στα Μ.Μ.Ε. 20.000.000 ευρώ (στους ημέτερους βέβαια) για την πρώτη διαφημιστική εκστρατεία κατά της πανδημίας : «Μένουμε σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς». Με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αποδείχτηκε πανηγυρικά πως με τη λίστα αυτή στήθηκε ένας μηχανισμός χειραγώγησης με μοναδικό κριτήριο να ενισχυθούν οικονομικά, όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφοι «παπαγαλίζουν» υπέρ της κυβέρνησης και την ευλογούν. Και τι θα βγει βέβαια; Καλά και καμωμένα, όλα ! Αφού η άποψη της πλειοψηφίας των 158 «γαλάζιων» θα επικρατήσει. Αλλά μήπως και το ίδιο δεν έγινε παλιότερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών με την εμφάνιση του «αχυράνθρωπου» Καλογρίτσα !
Έτσι είναι αγαπητέ Ευρυτανικέ Παλμέ, όσο δεν «συμμορφώνεσαι με τας υποδείξεις», τέτοια και παρόμοια θα υφίστασαι από τους κανακάρηδες της εξουσίας. Μην υποχωρείς όμως, όλοι είμαστε μαζί σου. Μερικοί από μας εδώ στον Ε.Π. που αρθρογραφούμε κάπου-κάπου και πολιτικά, θα λέμε πάντα την γνώμη μας και την αλήθεια, είτε είναι πάνω ο Κυριάκος, ο Αλέξης ή ο …νεοφώτιστος Νικόλας. Δεν τους χρωστάμε τίποτα, μπορεί και να μας χρωστάνε! Καλή χρονιά σε όλους!
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)