Δύσκολα, αλλά καθαρά κέρδισε στις εκλογές για την Αμερικανική Προεδρία, ο Τζό Μπάιντεν τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τράμπ. Πέντε μέρες  χρειάστηκαν να βγουν τα αποτελέσματα, αφού οι εκλέκτορες γερουσιαστές του Μπάιντεν ανέρχονται σε 290 τουλάχιστον έναντι των 214 του Τράμπ. Σημαντική στήριξη είχε ο νέος πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς, πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και την πρώην υποψήφια Χίλαρι Κλίντον. Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και ο γηραιότερος. Διαθέτει όμως μια πολυετή πολιτική εμπειρία, αφού ήταν ο νεότερος 6ος γερουσιαστής, όταν εξελέγη το 1972. Αν και είναι νωρίς να αναλυθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας Τράμπ, δυο είναι οι βασικότερες και καταφανέστερες: Η δραματική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού και το κοινό μέτωπο των μαύρων κατά της αστυνομικής βίας που κατά τη γνώμη τους υπέθαλπε ο “τραμπισμός”. Αν και ο Τράμπ καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του ήταν ο πλέον αντιφατικός, συγκρουσιακός και αντιθεσμικός πρόεδρος  έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Ο φανατισμός αυτός σε σχέση και με τον δικαστικό αγώνα που ήδη έχει εξαπολύσει ο ηττημένος κατά του αποτελέσματος των εκλογών, είναι ένα πρόβλημα για την ομαλή μετάβαση και παράδοση του Λευκού οίκου στις 20 Γενάρη 2021, οπότε προβλέπεται να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος.

Ο δρόμος του Μπάιντεν προς την ομαλότητα θα είναι δύσκολος, αφού παραλαμβάνει μια Αμερική διχασμένη. Τον διχασμό αυτό τον ανέδειξε ο ίδιος ο Τράμπ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Η πανδημία, η έκφραση Τράμπ κατά της παγκοσμιοποίησης, η αυξανόμενη ανεργία με τα διάφορα τρίκ και κόλπα του περιστασιακά, δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες παθογένειες των ΗΠΑ. 

Με την εκλογή Μπάιντεν βγήκαν ανάσες ανακούφισης στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος, αλλά στις Βρυξέλες υπάρχει η βεβαιότητα, ότι θα επιστρέψει μια πολύ διαφορετική ρητορική από την πλευρά της Αμερικής και ότι θα υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης για όλα τα μεγάλα θέματα. Για την Ελλάδα η πρόσβαση της ελληνικής ηγεσίας στο επιτελείο Μπάιντεν είναι φαινομενικά πιο εύκολη από ό,τι προς τον Τράμπ, ο οποίος είναι εγκάρδιος φίλος του Ερντογάν. Στην παρούσα συγκυρία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος μέχρι στις 20 Γενάρη από την απουσία της Αμερικής, για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ο Μπάιντεν βέβαια έχει αποδεδειγμένα εργαστεί για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και είναι αλήθεια πως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον “αυταρχικό” Ερντογάν, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος.

Καλό θα είναι να κρατάμε και μικρό καλάθι, αφού την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαχρονικά καθορίζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Φιλέλληνες Αμερικανούς προέδρους πολλούς γνωρίσαμε, αλλά τα αποτελέσματα πάντοτε πενιχρά και τα ίδια..!

                                                        Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)