Υλοποιώντας την 2η φάση εκπαιδευτικού προγράμματος ομάδα μαθητών βρέθηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Βουνού κάνοντας μια διαθεματική προσέγγιση επιλεγμένων αιωνόβιων μνημειακών δέντρων, από τη βάση δεδομένων που δημιούργησε το ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου Δενδροχρονολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Καρπενήσι. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη τους στο Μουσείο Βουνού τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να μετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και διερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων των συλλογών και εικαστικό εργαστήριο με υλικά που προσφέρθηκαν από το Μουσείο με στόχο τη βιωματική σύνδεση των επισκεπτών με αυτό.

Στην 1η φάση η πρώτη μαθητική ομάδα που υλοποίησε το πρόγραμμα ήταν η Δ΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022. Αρχικά οι μαθητικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο χώρο του σχολείου τους εισαγωγικές παρουσιάσεις με πολυμέσα, να εργαστούν συνεργατικά και ατομικά σε διερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδέονται με τα διδακτικά τους αντικείμενα, εικαστικές προεκτάσεις, ερευνητικές καταγραφές που συνδέονται με την τοπική ιστορία και τον ορεινό πολιτισμό, κ.α. ακόμα και με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 άλλες δύο μαθητικές ομάδες προγραμμάτισαν τις επισκέψεις τους στο Μουσείο Βουνού και ακολουθούν και άλλες όχι μόνο από τις σχολικές μονάδες της πόλης του Καρπενησίου, αλλά και από τη Δυτική Φραγκίστα και τη Γρανίτσα. Ο τίτλος της θεματολογίας θα είναι: « Γνωρίζοντας τους γίγαντες του τόπου μου» ολοκληρώνεται με βιωματικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητικών ομάδων, στο πεδίο και στους επιλεγμένους χώρους των μνημειακών δένδρων. Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με την εστίαση των διερευνητικών εργασιών, ανάμεσα  στον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων και τα μνημειακά δένδρα της πλατείας του Αγίου Αθανασίου, τον ιστορικό τόπο του Κεφαλοβρύσου και τον εκκλησιαστικό περίβολο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κλαυσίου με τις μνημειακές βαλανιδιές του.