Ερώτηση για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης

0
726

Το θέμα των αιολικών πάρκων φαίνεται να απασχολεί έντονα την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και συμμεριζόμενη την αγωνία των πολιτών, ο Ευρωκοινοβουλευτής του ΚΚΕ κ. Κώστας Παπαδάκης, έθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Θεσσαλίας, η οποία αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης ζήτησε την ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα σε Ευρυτανία και Θεσσαλία αλλά και την κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, καθώς και μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Απόσπασμα από την ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΚΕ:
«Κάτοικοι, φορείς κι οργανώσεις τους λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας διαμαρτύρονται για την αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες, παραβιάζοντας μεταξύ άλλων και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα σχέδια για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
ΕΕ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΝΔ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας προωθούν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ. Στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρυτανία χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», πώς τοποθετείται στα αιτήματα των φορέων της περιοχής:

  • για άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή;
  • για κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ;».