Ευρυτάνας εβδομάδας

12313

Όνομα: Γιώργος Μανίκας
Ιδιότητα: Ιδιωτικός ερευνητής, Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO, Τμήμα Πειραιά & Νήσων
Τόπος διαμονής: Αθήνα
Τόπος καταγωγής: Άμπλιανη Ευρυτανίας

Με μεγάλες επιτυχίες στις εξιχνιάσεις αστυνομικών υποθέσεων που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο, με ανεκτίμητη εθελοντική δράση στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και τη διάσωση αρχαιοτήτων, με μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις και με αφοσιωμένη αγάπη στην Ευρυτανία, ο κ. Γιώργος Μανίκας είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας. Σίγουρα μόνο σε ένα βιβλίο θα μπορούσαν να καταγραφούν τα όσα έχει να πει, ας ξεκινήσουμε με αυτή τη πρώτη σελίδα…

ΕΠ. κ. Μανίκα έχετε καταγράψει μια επιτυχημένη διαδρομή τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τι θυμάστε από την αφετηρία της, ξεκινώντας από την Άμπλιανη;
ΓΜ. Το υπόβαθρό μας τότε ήταν λίγο , πολύ κοινό. Οι γονείς μου είχαν ζώα τα χρόνια εκείνα και στην Ευρυτανία τα πέτρινα εκείνα χρόνια, όλοι φεύγαμε για να βρούμε κάτι καλύτερο. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε στην Ευρυτανία και στα χωριά μας γιατί δεν είχαμε με τι ν ΄ασχοληθούμε εμείς οι νέοι και να έχουμε μια προοπτική. Όταν έφυγα από το χωριό μου εγκαταστάθηκα για δυο χρόνια στο Μεσολόγγι, όπου τελείωσα πρώτα μια τεχνική σχολή και μετά ήρθα στην Αθήνα. Η γενιά η δικιά μου πηγαίνοντας στις μεγάλες πόλεις έβρισκε αρκετές ευκαιρίες. Τώρα κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Εμάς μας δόθηκαν ευκαιρίες και επιλογές.

ΕΠ. Από εκείνα τα πέτρινα χρόνια τι θυμάστε;
ΓΜ. Ήταν χρόνια όπου δεν είχαμε τίποτα και δεν μας έλειπε τίποτα. Θυμάμαι ότι στα παιδικά μου χρόνια ήμουν άρχοντας. Ενώ σήμερα τα παιδιά τα έχουν όλα και τους λείπουν τα πάντα. Παρόλο που υπήρχε φτώχια και στέρηση έχω καλές αναμνήσεις. Η φτώχια δε σημαίνει ότι δεν είχαμε να φάμε, απλώς δεν είχαμε παιχνίδια, ανέσεις και επιλογές. Αλλά θυμάμαι ότι επειδή ακριβώς δεν είχαμε παιχνίδια, κατασκευάζαμε αυτοσχέδια και είμασταν πολύ χαρούμενοι.

ΕΠ. Η σχέση σας με την Άμπλιανη και την Ευρυτανία είναι ενεργή;
ΓΜ. Φυσικά. Μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαινα τέσσερεις φορές το μήνα στο χωριό μου. Ειδικά την εποχή της κυνηγετικής περιόδου, δεν έχανα Σαββατοκύριακο. Δεν εγκατέλειψα ποτέ το χωριό μου και το καλοκαίρι πηγαίνουμε για ένα μήνα στην Άμπλιανη. Την αγάπη μου αυτή την έχω περάσει και στην οικογένεια μου. Παρόλο που η γυναίκα μου δεν είναι από την Ευρυτανία την αγαπάει τόσο πολύ που με ακολουθεί πάντα, το ίδιο και τα παιδιά μου.

ΕΠ. Ποιος είναι ο πλούτος της Ευρυτανίας για εσάς;
ΓΜ. Ο πλούτος της Ευρυτανίας νομίζω ότι είναι η φυσική ομορφιά, αυτό που έχει δεν το έχει κανένας άλλος νομός. Διαθέτει ποτάμια, βουνά τα οποία κάποιοι για να τα βρουν φεύγουν στο εξωτερικό. Ευτυχώς σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει την Ευρυτανία. Πριν το ’90 δεν γνώριζαν ποιος είναι ο νομός και όταν λέγαμε Καρπενήσι ψάχνανε το Αιγαίο να δουν ποιο νησί είναι. Με τη διαφήμιση ξεκίνησε ο κόσμος να την επισκέπτεται, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στην Ευρυτανία που μπορούν να φέρουν περισσότερο κόσμο και νέες θέσεις εργασία.
ΕΠ. Τι πιστεύετε ότι λείπει από τον νομό για να φτάσουμε εκεί;
ΓΜ. Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά που πρέπει να κάνουν οι άρχοντες, μιας και δεν ασχολούμαι με τα κοινά, απλά κάποιες φορές ρωτούν τη γνώμη μου καθώς γνωρίζω πάρα πολλά. Απλώς αγαπώ τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και όπου και να βρεθώ αναφέρω πως είμαι από το Καρπενήσι. Σίγουρα το οδικό δίκτυο είναι ένα θέμα.

ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για την επιτυχημένη και πλούσια σε εμπειρίες, επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
ΓΜ. Ασχολούμαι 35 χρόνια με το επάγγελμα του Ιδιωτικού Ερευνητή και πολύς συχνά με το συνεργάτη μου όλα αυτά τα χρόνια, τον Γιώργο Τσούκαλη, έχουμε φτάσει στην εξιχνίαση πολλών υποθέσεων εξαφανίσεων, απαγωγών και δολοφονιών. Απ΄αυτές σήμερα στο προσκήνιο είναι η υπόθεση της Ειρήνης Λαγούδη και το θρίλερ της υπόθεση του θανάτου στη λίμνη Τριχωνίδα και του θανάτου Νικόλα Χατζηπαύλου από την Κάρπαθο, που ερευνώνται για φωτιστούν τα αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν και στις δυο υποθέσεις.

ΕΠ. Ως Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO, στο Τμήμα Πειραιά & Νήσων, έχετε καταγράψει μια σπουδαία υπηρεσία διάσωσης της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΓΜ. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Τσούκαλης, Διευθυντή του Τμήματος, είμαστε πολύ χαρούμενοι που εδώ και 15 χρόνια, με δική μας εθελοντική υπηρεσία έχουμε εξιχνιάσει πάρα πολλές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε όλη την Ελλάδα και έχουμε παραδώσει στις ελληνικές αρχές πάνω από 15.000 αρχαιότητες, που θα κατέληγαν εκτός χώρας.

Φωτό από τη διελεύκανση υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας.
Στιγμιότυπα από τηλεοπτικές εμφανίσεις ως ειδικός σύμβουλος
Ως Αναπληρωτής διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO club of the Department of Piraeus and Islands

Τιμητική διάκριση για τον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας