Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 129 εκατομμύρια εκτάρια δασών, περιοχή σχεδόν ισοδύναμη με το μέγεθος της Νότιας Αφρικής, έχουν χαθεί από τη Γη από το 1990. Μία έκσταση ίση με αυτή του Παναμά χάνεται κάθε χρόνο.

Το 15% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την αποψίλωση των δασών. Και τα αμέτρητα είδη φυτών και ζώων που χάνουν τους οικοτόπους τους κάθε μέρα.

Αλλά τι μπορεί να κάνετε ενόψει μιας τέτοιας τεράστιας περιβαλλοντικής σφαγής; Τι μπορεί να κάνει το άτομο όπου αισθάνεται μικρό και αβοήθητο; Ο παθιασμένος Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado και η σύζυγός του Lélia Deluiz Wanick Salgado αποφάσισαν να δείξουν οτι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ξεκίνησαν τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής όπου διέμεναν.

Η Μητέρα Φύση θα βρει έναν τρόπο να αναγεννηθεί, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Ο Salgado είναι ένας διάσημος φωτογράφος. Έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία στο φωτορεπορτάζ και έχει δημοσιεύσει αμέτρητα βιβλία. Πίσω στη δεκαετία του ’90, εξαντλήθηκε σωματικά και συναισθηματικά. Κατέγραψε τη φρικτή βαρβαρότητα της γενοκτονίας της Ρουάντα. Επέστρεψε στην πατρίδα του στη Βραζιλία, η οποία κάποτε ήταν καλυμμένη από πλούσια τροπικά δάση. Ήταν συγκλονισμένος που η χώρα του καταστρεφόταν. Διαπίστωνε όλο και περισσότερο ότι πολλές περιοχές ήταν τόσο άγονες και στερημένες από άγρια ​​ζώα. Αλλά η σύζυγός του Λέλια πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί η παλιά δόξα της γης με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προσπάθεια.

Μαζί ως ζευγάρι σκέφτηκαν να αναδημιουργήσουν το δάσος

«Η γη ήταν τόσο άρρωστη, όλα είχαν καταστραφεί», δήλωσε ο Salgado στην The Guardian το 2015. «Μόνο περίπου το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο από δέντρα. Στη συνέχεια η γυναίκα μου είχε μια υπέροχη ιδέα να αναδημιουργήσουμε το δάσος. Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν χάρη στην αναγέννηση των δέντρων».

Μαζί, ο Sebastião και η Lélia ίδρυσαν το Instituto Terra. Μια μικρή οργάνωση που από το 2005 μέχρι σήμερα έχει φυτεύσει 4 εκατομμύρια φυτά. Έχει φέρει το δάσος πίσω από την ανυπαρξία. «Ίσως έχουμε μια λύση», δήλωσε ο Σαλγκάδο. «Υπάρχει μια ενιαία οντότητα που μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε οξυγόνο, το οποίο είναι το δέντρο. Πρέπει να επαναδημιουργήσουμε τα δάση. Χρειάζεται το κάθε δάσος να έχει ενδημικά δέντρα και πρέπει να συγκεντρώνονται από σπόρους της ίδιας περιοχής αλλιώς τα ζώα δεν θα ξαναεπιστρέψουν».

Αφού λοιπόν έδωσαν μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσουμε ότι τα φυτεμένα δένδρα θα είναι πάντα γηγενή, η περιοχή γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η άγρια ​​φύση επέστρεψε και παντού υπάρχει το κελάιδισμα των πτηνών.

Μετά την αναδάσωση

Συνολικά, έχουν επιστραφεί περίπου 172 είδη πτηνών, καθώς και 33 είδη θηλαστικών, 293 είδη φυτών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφιβίων, ένα ολόκληρο οικοσύστημα ξανακτισμένο από το μηδέν.

Πηγη: enimerotiko.gr