Το 2ο  Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό παράγουν ενέργεια και εξοικονομούν έως και 30.000 ευρώ το χρόνο

Τμήμα του έργου με την εγκατάστασή των φωτοβολταϊκών στο 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό

Όχι μόνο λόγια αλλά και στις πράξεις είναι πράσινος ο Δήμος Καρπενησίου, μιας και στην πόλη έχουν εγκατασταθεί πια δύο πρωτοποριακά προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας που εδώ και λίγο καιρό λειτουργούν. Πρόκειται για δυο ‘‘υβριδικά’ συστήματα ΑΠΕ, που συνδυάζουν την χρήση ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, μαζί με την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα με pellet. Τα συστήματα με την συνδυαστική παραγωγή ενέργειας, έχουν ήδη αποδώσει ενεργειακούς ‘‘καρπούς’’ στο  2ο  Γυμνάσιο και στο 3ο Δημοτικό, όπου και έχουν εγκατασταθεί, με αποτέλεσμα οι δυο σχολικές μονάδες να είναι ενεργειακά αυτόνομες, να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΣΜΗΕ και να παράγουν μόνες τους την ενεργεία που έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν. Ενδεικτικά θα εξοικονομούμε περί των 30.000 € ανά έτος από την αντικατάσταση του πετρελαίου με το pellet, περί της 150 MWh/ έτος από την ηλεκτρική ενέργεια και περιβαλλοντικό όφελος μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περί των 255 tons/ έτος.

Με σχεδόν 934.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη ο Δήμος Καρπενησίου

Τα δυο έργα υλοποιήθηκαν μετά την απόφαση του Δήμου Καρπενησίου, να ενταχθεί στο χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκά κονδύλια, πρόγραμμα  ΧΜ ΕΟΧ 2009-14 και να καταφέρει να απορροφήσει την χρηματοδότηση, με τίτλο: “ Εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια του Δήμου Καρπενησίου” προϋπολογισμού 933.810,25 €. Τμήμα επίσης του έργου είναι και η αντικατάσταση των λαμπτήρων φθορίου των δυο σχολικών μονάδων με 3.000 λαμπτήρες LED, που αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας στην κατανάλωση έως και 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόμοια έργα, μέσω του ΄ίδιου προγράμματος, έχουν εγκατασταθεί πανελλαδικά μόνο σε σχολική μονάδα της Άνδρου και της Ν. Ιωνίας Αττικής, ενώ ένα παρόμοιο λειτουργεί και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το έργο εκτελέστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μιας και ξεκίνησε στα τέλη του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017, από την εταιρία ΒΙΕΝΤΕΡ, στην οποία ανατέθηκε μετά από δημόσιο διαγωνισμό.

Την προηγούμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε όλο το έργο του Δήμου Καρπενησίου στην Αθήνα, στα πλαίσια κλεισίματος του Προγράμματος, το Πρόγραμμα “ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) – GRO3” του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ( ΧΜ ΕΟΧ) 2009-14, με Διαχειριστή Προγράμματος το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας( ΚΑΠΕ).

Η ‘‘πράσινη δύναμη ’’ στον Δήμο Καρπενησίου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Στα πλαίσια του έργου προμηθεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν:

  • Δύο αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα επί των στεγών των σχολείων, συνολικής ισχύος 205 kwp (102,5 kWp για κάθε σχολείο).
  • Ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος σαν εφεδρική πηγή φόρτισης των συσσωρευτών, για τις περιόδους παρατεταμένης έλλειψης ηλιοφάνειας.
  • Δύο (2) Λέβητες βιομάζας, 900.000 kcal/h ο καθένας, που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους λέβητες πετρελαίου.
  • 000 λαμπτήρες LED σε αντικατάσταση αντίστοιχων υπαρχόντων λαμπτήρων φθορίου με ανακατασκευή των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων. Ακόμα και μόνο με τη παρέμβαση αυτή μειώνεται στο μισό το κόστος της ηλεκτροδότησης για τον φωτισμό του συγκροτήματος.
Τεχνικό τμήμα του έργου. Οι μπαταρίες που συσσωρεύουν ενέργεια

Και διδακτικό όφελος για τους μαθητές

Επιπλέον το έργο αυτό έχει και διδακτικό όφελος τόσο για τους μαθητές των σχολείων του συγκροτήματος όσο και για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρπενησίου οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται το εν λόγω σχολικό συγκρότημα και να παρατηρούν από κοντά τη λειτουργία και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών ΑΠΕ που εγκαταστάθηκαν, αποτελώντας με τον τρόπο αυτά τα νέα κύτταρα της τεχνολογικής εξέλιξης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.