Δυο διαδικτυακές συναυλίες, χθες το βράδυ ζωντανά από το Καρπενήσι και απόψε Τετάρτη 5 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ από την Λίμνη των Κρεμαστών, με την μοναδική φωνή της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Φωτεινής Δάρρα, θα ταξιδέψουν με τον καλύτερο τρόπο τα μοναδικά τοπία και η φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας. Από το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής και την Επίδαυρο, η Φωτεινή Δάρρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μιλάει στον Ευρυτανικό Παλμό, για το ‘Εκπέμπουμε από Παντού’, την Ευρυτανία, το φετινό καλοκαίρι, την Αγιά Σοφιά και φυσικά για τη μουσική.

ΕΠ. κα Δάρρα η χθεσινή και η σημερινή συναυλία σας, σε Καρπενήσι και Λίμνη Κρεμαστών αντίστοιχα, εντάσσονται στην πολύ επιτυχημένη προσπάθεια του ‘Εκπέμπουμε από Παντού’ που είχατε ξεκινήσει από το πρώτο διάστημα που ξέσπασε η πανδημία. Πείτε μας δυο λόγια γι αυτή την πρωτοβουλία σας.

ΦΔ. Πολύ σωστά. Ξεκινήσαμε μέσα στην περίοδο της καραντίνας και οι πρώτες διαδικτυακές συναυλίες μας ήταν για την ενίσχυση νοσοκομείων της χώρας που είχαν μεγάλη ανάγκη. Ξεκινήσαμε με το Νοσοκομείο Καστοριάς και συνεχίσαμε με τα νοσοκομεία σε Κοζάνη και Ξάνθη. Συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα στους λογαριασμούς των ιδρυμάτων που το κοινό μπορούσε να καταθέσει απευθείας εκεί και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό. Η ιδέα συνεχίστηκε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, πάλι διαδικτυακά, αλλά αυτή την φορά όχι από το σπίτι μας, αλλά από την κάθε περιοχή την οποία επισκεπτόμαστε. Έτσι παράλληλα αναδεικνύονται και οι ομορφιές του τόπου μας, στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι ομορφιές της Ελλάδας, είναι απολύτως συνδεδεμένες με τον πολιτισμό μας και ο πολιτισμός μας είναι απολύτως εξαρτώμενος και απορρέει μέσα από την ομορφιά της μοναδικής μας χώρας.

ΕΠ. Τι περιμένουμε λοιπόν από τις δυο αυτές συναυλίες σας;

ΦΔ. Και οι δυο συναυλίες θα έχουν κοινό, με τους σχετικούς περιορισμούς και θα μεταδοθούν και διαδικτυακά. Θα τηρηθούν φυσικά και με αυστηρότητα, όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για το κοινό που θα τις παρακολουθήσει από κοντά. Η συναυλία των Κρεμαστών θα μαγνητοσκοπηθεί και δεν θα μεταδοθεί ζωντανά με live-streaming, όπως αυτή στο Καρπενήσι και θα προβληθεί λίγες μέρες αργότερα. Και οι δυο συναυλίες είναι σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς. Οι δυο συναυλίες θα μεταδοθούν από την προσωπική μου σελίδα (facebook Foteini Darra Official) και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς. Οι κάθε συναυλία θα έχει κινηματογραφικό γύρισμα με 6 κάμερες, γερανό και drone, με στόχο την προβολή της Ευρυτανίας μέσα από μια συναυλία διάρκειας 1.30 ώρας. Θα ερμηνεύσουμε με την πενταμελή μπάντα μου ελληνικά διαχρονικά τραγούδια, τραγούδια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο, μελοποιημένη ποίηση, τραγούδια απ΄ όλο τον κόσμο, όλα αυτά δηλαδή που συνηθίζω να τραγουδάω. Σκοπός είναι να ξεχαστούμε απ΄ όλο αυτό που συμβαίνει και να νοιώσουμε ένα, να περάσουμε όμορφα!

ΕΠ. Είχαμε την χαρά να σας απολαύσουμε πριν τέσσερα στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο στις Κορυσχάδες. Ποιες εντυπώσεις σας άφησε αυτή η πρώτη επαφή σας με την Ευρυτανία;

ΦΔ. Η συναυλία πριν τέσσερα χρόνια στις Κορυσχάδες ήταν φοβερή και ο τόπο σας είναι ένας υπέροχος τόπος. Η φιλοξενία σας ήταν πολλή θερμή, καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου, σε έναν ιστορικό μέρος. Για μένα ήταν ιδιαίτερη τιμή που έπαιξα σε αυτό το θεατράκι και γέμισε η πλατεία από κόσμο. Εύχομαι να περάσει όλο αυτό που ζούμε και ν αρχίσουν να γεμίζουν ξανά οι πλατείες με κόσμο και ξανά ν αγκαλιαζόμαστε και ξανά να είμαστε όπως είμασταν εκείνο το βράδυ στις Κορυσχάδες που ήταν πραγματικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

ΕΠ. Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό και θα πραγματοποιηθούν πολύ λίγες πολιτιστικές εκδηλώσεις πανελλαδικά. Θεωρείτε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η τέχνη μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους;

ΦΔ. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει χωρίς την τέχνη, κανείς μας δεν μπορεί να αντέξει χωρίς την τέχνη, χωρίς την μουσική και κανείς μας δεν μπορεί ν’ αντέξει χωρίς την επαφή, που μπορεί να γίνεται πια με κάποιες αποστάσεις, αλλά πάντα είναι ουσιαστική μέσα από την τέχνη. Εμείς μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα από τις συναυλίες μας που εκπέμπουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσπαθούμε να δώσουμε ελπίδα και να πάρουμε ελπίδα, γιατί ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν μας έχει μόνο εκείνος ανάγκη, τον έχουμε και μεις ανάγκη. Φέτος που είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι για όλους τους καλλιτέχνες, που δεν μπορούσαν να κάνουν το βασικό που τους κρατάει στην καλλιτεχνική ζωή, το να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Εμείς λοιπόν έστω και μέσα από αυτές τις διαδικτυακές συναυλίες, επιδιώκουμε αυτή την επικοινωνία, επιδιώκουμε αυτή την ανάταση μέσα από την τέχνη και αυτό δεν θα σταματήσουμε να το επιδιώκουμε ποτέ. 

ΕΠ. Πως έχετε δει να ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτή την πρωτοβουλία, που ήσασταν και η πρώτη που την επιχειρήσατε;

ΦΔ. Ήμασταν πραγματικά οι πρώτοι που το κάναμε και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ συγκινητικά για μένα και το πιο σημαντικό νομίζω είναι πως μέσα απ΄ αυτό φαίνεται ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν επαφή και με την τέχνη και μεταξύ τους και με τους καλλιτέχνες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά το γεγονός ότι ανταποκρίνονται τόσο πολύ, εμένα μου δίνει μεγάλη χαρά, γιατί το είδος και το ύφος των τραγουδιών που τραγουδάμε, πολλές φορές είχε απαξιωθεί από τη μάζα του κοινού, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό και μεγάλο κοινό όπως φαίνεται το οποίο επιμένει στο καλό τραγούδι, ελληνικό και ξένο. 

ΕΠ. Θα θέλαμε να μας πείτε και δυο λόγια για την εξέλιξη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, μιας και ήσασταν η μοναδική Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που τραγουδήσατε στην Αγία Ειρήνη. Μπορεί η τέχνη να ενώσει τα χάσματα στους λαούς που δημιουργεί η πολιτική;

ΦΔ. Πράγματι τα προβλήματα δεν είναι μεταξύ των πολιτών, αλλά είναι πολιτικά, εξαρτόμενα από την στρατηγική των κρατών. Σε αυτή την συναυλία που έγινε πριν δέκα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, το κοινό ήταν 1.500 άτομα, Έλληνες και Τούρκοι που θυμόντουσαν τους Έλληνες που ζούσαν μαζί τους και ήταν πολύ συγκινημένοι. Εκείνη την βραδιά έγινε μια συναυλία που ξεπέρασε αυτά τα θέματα που δημιουργούνται όλα αυτά τα χρόνια. Η Αγία Ειρήνη υπάγεται διοικητικά στην Αγιά Σοφιά και υπάρχει ένα θέμα για το τι πρόκειται να συμβεί και εκεί. Είμαι βαθύτατα λυπημένη και απογοητευμένη που στη δική μου γενιά έτυχε να συμβεί κάτι τέτοιο.

INFO

Την ενορχήστρωση επιμελείται ο μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Παπαχριστούδης.

Σκηνοθεσία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Μανιατάκος

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Γιώργος Παπαχριστούδης

Μπάσο: Χάρης Κελλάρης

Τρομπέτα: Απόστολος Καλογιάννης

Τρομπόνι: Σπύρος Βέργης

Κρουστά: Αντώνης Γερογιάννης