Θολό τοπίο για τους πρόσφυγες στην Ευρυτανία

3194

Σήμερα η προκήρυξη για τις αιτήσεις των καταλυμάτων

Τι μέλει γενέσθαι σε Καρπενήσι και Άγραφα

Απανωτές συσκέψεις των συλλόγων και φορέων γα το θέμα
Συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα το ασαφές και τεταμένο κλίμα μετά την είδηση της άφιξης των πρώτων προσφύγων στην Ευρυτανία. Συνεχίστηκαν επίσης και οι συσκέψεις κυρίως στο Καρπενήσι με τους κατοίκους και τους συλλόγους της πόλης να είναι ανάστατοι μπροστά στο ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην πόλη του Καρπενησίου αλλά και στο Δήμο Αγράφων. Παρόλο που γίνονται συνεχείς συσκέψεις και συζητήσεις με αγωνία και συχνά τρόμο, των φορέων και των συλλόγων φαίνεται να μη βγάζουν κάποιο συμπέρασμα για το αν και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Συνάντηση Σπανού με Καρδαμπίκη-Σουλιώτη-Τασιό
Τι συζήτησαν οι τοπικοί άρχοντες για τους πρόσφυγες

Το Καρπενήσι επισκέφτηκεο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός το διήμερο 12 & 13 Οκτωβρίου 2019, ύστερα από προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους του α` βαθμού Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σπανός μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό, συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη και Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη. Πολλά ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, όμως εκτενώς συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα και η εποπτική διαχείριση της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα τέθηκαν τα θέματα της αναλογικής κατανομής, της εξασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και εκπαίδευσης και εν γένει της διατήρησης της ομαλότητας στην τοπική κοινωνία.Παρά τις έντονες διεργασίες γύρω από το θέμα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα μπορούν να τοποθετούνται μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν έχουν κανένα επίσημο έγγραφο στα χέρια τους με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ποιοι και πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν στην Ευρυτανία
Το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων, περίπου 2.000 άτομα, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Ευρυτανία αρχικά θα είναι 20-25 στο Δήμο Αγράφων και 50-60 στο Δήμο Καρπενησίου. Είναι κυρίως Συριακής και Αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν ζήσει περίπου 1-1,5 χρόνο στη Λέσβο και το 30-35% αυτών θα είναι παιδιά. Έχουν περάσει από ιατρικό έλεγχο και θα συνοδεύονται από μεταφραστές και επόπτες του ΔΟΜ, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομική υποστήριξη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στα μέτωπα του πολέμου και τις εισροές προσφύγων, αλλά και στις εντάσεις που επικρατούν στα νησιά τα οποία ασφυκτιούν πια, από την υπερσυγκέντρωση.

Οι τοποθετήσεις των δημάρχων. Πιέσεις για περιορισμό του αριθμού εισροής
Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκαν και στην Συνεδρίαση των Επιμελητηρίων, όπου η κα. Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης έκαναν δηλώσεις. Η κα. Μπακογιάννη από τη μεριά της ανέφερε για το θέμα αυτό «Είμαστε αναγκασμένοι να δείξουμε αλληλεγγύη…ηΜόρια είναιντροπή… αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών», με τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Καρδαμπίκη να επαναλαμβάνει ότι «Δεν έχω τις δομές για να φιλοξενήσω πρόσφυγες», ενώ ο Νίκος Σουλιώτης εξήγησε πως το Καρπενήσι θα σηκώσει το βάρος του προσφυγικού που του αναλογεί και διαψεύδει τις φήμες ότι πρόκειται να φιλοξενηθούν σε δομές και κτήρια του δήμου.


Ο Δήμαρχος Αγράφων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, σήμερα κιόλας θα αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, στην οποία θα αναφέρει ότι ο Δήμος Αγράφων υστερεί σε αστυνόμευση, σε υποδομές υγείας επείγουσας ανάγκης και καιρικές συνθήκες, εάν λυθούν αυτά τα προβλήματα, θα δεχτούν και πρόσφυγες.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιμένουν να κρατηθεί χαμηλά ο αριθμός εισροής για τον νομό, φοβούμενη πιθανή αλλοίωση του τουριστικού προφίλ και λοιπά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν με την εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στην περιοχή. Μένει να δούμε αν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αντίθετη απόφαση των ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων, σε περίπτωση που είναι εφικτή η πιθανότητα μεγαλύτερης εισροής.

Το παράδειγμα των Γρεβενών
Αντίστοιχη περίπτωση ορεινής πόλης που δέχτηκε μετανάστες πριν από έναν ακριβώς χρόνο, είναι τα Γρεβενά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα Γρεβενά φιλοξενούνται περίπου 800 πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, σταδιακά εδώ και δυο χρόνια, που τους κάλυπταν μόνο στέγαση – θέρμανση και όχι καθαριότητα και σίτιση. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των επιχειρηματιών στον Ευρυτανικό Παλμό, η προσαρμογή των προσφύγων και των κατοίκων είναι καλή και σχετικά σύντομη, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρανομία ή παραβατικότητα από τους πρόσφυγες, ούτε καν μικροκλοπή. Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολείο και έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στην κοινωνία της πόλης.


Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, προγραμματίστηκε να βγει στον αέρα η προκήρυξη του ΔΟΜ προκειμένου οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων να κάνουν αίτηση για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αιτούντες ασύλου, έναντι βέβαια χρηματικής αμοιβής που ανέρχεται στο ποσό των 12 ευρώ/άτομο την ημέρα για στέγαση και 8 ευρώ για σίτιση. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους του Καρπενησίου δεν είναι ικανοποιητικό το ποσό για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα θέρμανσης, καθαριότητας και σίτισης και αρκετοί είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν αίτηση, αν και φήμες θέλουν πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το μείζον θέμα φαίνεται να είναι αφενός η αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα ή και μεμονωμένες κατοικίες για κάθε φιλοξενούμενο και ο τελικός αριθμός αυτών που θα φιλοξενηθούν. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ η προσφορά καταλυμάτων πανελλαδικά είναι μεγάλη και συνεπώς το κόμιστρο φιλοξενίας δεν μπορεί να αυξηθεί, βάσει του νόμου προσφοράς- ζήτησης. Μέχρι σήμερα ο ΔΟΜ δηλώνει ότι επίσημα δεν έχει δεχτεί αίτημα από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να συμπράξει ή να παρέχει την βοήθειά του στην Ευρυτανία.

‘Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν, πόσοι θα έρθουν αλλά και που θα φιλοξενηθούν’
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης των συλλόγων εμπόρων, ξενοδόχων, επιμελητηρίου κλπ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καρπενήσι. Οι απόψεις των επιχειρηματιών πολλές, αλλά το συμπέρασμα ένα, δεν είναι τίποτε ακόμη ξεκάθαρο, τουλάχιστον σε όλους. Οι τοποθετήσεις των προέδρων των συλλόγων είχαν ως εξής:
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου: ‘Σε συνομιλία μας με τον Φάνη Σπανό μας υποσχέθηκε μόνο ότι μπορεί να κάνει κάτι για την αναλογικότητα και όχι για την φύλαξη. Καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε για τον αριθμό διότι αυτό το νούμερο θα ανανεώνεται συνεχώς. Μας ενημέρωσε για ενάμιση λεωφορείο και συγκεκριμένα για 55 άτομα στο Καρπενήσι και 25 για το Δήμο Αγράφων.’’ ‘’Ακούστηκαν πολλές απόψεις και θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας για όσα ακούγονται. Αποκομίσαμε προβληματισμούς που φαίνεται ότι έχουν διχάσει και προβληματίσει την καρπενησιώτικη κοινωνία.’
ΠρόεδροςΞενοδόχων Καρπενησίου κ. Θοδωρής Χοντρός: ‘Υπάρχει θέμα αλληλεγγύης. Το κράτος δεν ζητάει βοήθεια για τους πρόσφυγες, ζητάει μια εμπορική συμφωνία. Δεν υπάρχουν δεδομένα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Εμείς ως ένωση ξενοδόχων καλέσαμε τα μέλη και αποφασίσαμε ότι τα ξενοδοχεία μας δεν προτίθεται να φιλοξενήσουν μετανάστες’.
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου κ. Νεκταρία Χαλκιά: ‘Αν είναι δεδομένο ότι θα έρθουν να μας ενημερώσουν πού θα πάνε και τι θα κάνουν οι πρόσφυγες, πού θα πάνε σχολείο και πού θα τρώνε’.
Πρόεδρος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Νίκος Ζαρμακούπης: ‘Το ερώτημά μας είναι γιατί η Αράχωβα και Πήλιο δεν θα πάρουν μετανάστες. Τα Γρεβενά για παράδειγμα δεν λειτουργούν πλέον τουριστικά καθώς έχουν μετανάστες και φέτος ενημερώθηκα πως ούτε το χιονοδρομικό στη Βασιλίτσα θα ανοίξει. Συμφωνήσαμε όλοι να μην δεχτούμε μετανάστες αλλά ποιος μας διασφαλίζει ότι αυτοί που έχουν μεγάλα δάνεια δεν θα βάλουν μετανάστες. Ήδη ισραηλινοί που έρχονται εδώ χρόνια με ενημέρωσαν ότι φοβούνται φέτος θα έρθουν στην Ευρυτανία για τουρισμό. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε καμία ελληνική Κυβέρνηση. Ο αριθμός των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται για το Καρπενήσι από 60 σε 70’.
Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Τσάμπρας: ‘Αν αποφασίσουμε ότι δεν τους θέλουμε πρέπει να αποφασίσουμε μορφές κινητοποίησης όπως και το αντίθετο’.
Πρόεδρος ΕΛΜΕ κ. Κώστας Μαστροκώστας: ‘Η κοινωνία του Καρπενησίου θα δει αυτούς τους ανθρώπους ως απειλή; Εμείς δεν τους βλέπουμε ως κίνδυνο, θεωρούμε όμως ότι η καρπενησιώτικη κοινωνία που έχει υποστεί την προσφυγιά με διάφορες μορφές θα πρέπει να δει με περισσότερη ευαισθησία το θέμα’.