Ημερίδα – Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τα ΓΑΚ Ευρυτανίας και την Πανευρυτανική Ένωση

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο: “Και ο παππούς μου ήταν εκεί” τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Ευρυτανίας και η Πανευρυτανική Ένωση παρουσίασαν το Σάββατο 18 Ιουνίου  στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, μέσα από εξαίρετες εισηγήσεις μοναδικές εμπειρίες και κρυφές πτυχές Ευρυτάνων που βίωσαν την ιστορική περιπέτεια της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922. Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση πλαισίωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου με μια μουσικοχορευτική αφηγηματική παράσταση και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου με τραγούδια της Μικράς Ασίας κλείνοντας ευχάριστα την όμορφη αυτή βραδιά.

Η επιτυχημένη εκδήλωση που υποστήριξε ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο ΟΠΑΣΤΕ και έγινε και με την αφορμή των 30 χρόνων από την ίδρυσή ΓΑΚ Ευρυτανίας. Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στα ΓΑΚ Ευρυτανίας με ομιλητές την κυρία Κέλλυ Μπουρδάρα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, αναγγέλλοντας την ίδρυση σωματείου φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας. Ακολούθησε η κυρία Νάνσυ Ντζιώρα, εκπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης, η οποία μίλησε για τα 30 χρόνια από τον ΓΑΚ Ευρυτανίας και η Δρ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη του τμήματος.

Στο δεύτερο μέρος προσεγγίστηκε το γενικότερο πλαίσιο της ιστορικής Εθνικής περιπέτειας της Μικράς Ασίας με εισηγητές τον Δρ. Νίκο Κανελλοπούλο, Επίκουρο Καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων, τον κύριο Γιάννη Υφαντόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για το δρόμο προς την καταστροφή και την προσωπικότητα του Γεωργίου Κονδύλη και ο κύριος Κωνσταντίνος Παπαδήμας,  Παιδίατρος ο όποιος μίλησε για τους εμβολιασμούς κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και της μικρασιατικής εκστρατείας. Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην πρώτη συνολική θεώρηση της συμμετοχής των Ευρυτάνων πολεμιστών με κύριους ομιλητές τον κύριο Κώστα Παπαδόπουλο, συγγραφέα του βιβλίου ‘Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Συγκλονιστικά οικογενειακά δράματα’. Επίσης τους κυρίους Αθανάσιος Σταμάτη, Απόστολο Αβράμπο και Κώστα Καββαδία.

Στο τρίτο μέρος έγινε αναφορά σε μαρτυρίες και εμπειρίες των Ευρυτάνων πολεμιστών όπως διασώθηκαν από τη μνήμη των απογόνων τους. Εισηγητές ήταν ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η κυρία Βιολέττα Μπουτοπούλου- Χασάνου, μιλώντας για τους Ευρυτάνες της Άμπλιανης του 1922 ο κύριος Αριστείδης Ντεκάς, έφορος της Πανευρυτανικής Ένωσης και ο κύριος Ζαχαρίας Ζηνέλης, Θεολόγος, οι οποίοι μιλήσαν για τους Καστανιώτης πολεμιστές της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την περίπτωση του Σταυρού Πέχα. Ακολούθησε η φιλόλογος και συγγραφέας κα Νίκη Μπακογιώργου.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου και τη Βυζαντινή Σχολή. Την μουσικοχορευτική επιμέλεια έκαναν οι Χαράλαμπος Ντόκας και Γιάννης Χαλκιάς, ενώ η αφήγηση στην αφήγηση και τη δραματοποίηση ανέλαβαν η Κατερίνα Μανουσοπούλου και ο Ηλίας Τσώνης. Τα κείμενα και τις αφηγήσεις έγραψε η κα Μαρία Παναγιωτοπούλου και ο κ. Γιάννης Δημητρίου, ο οποίος ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης. Ακολούθησαν τραγούδια της Μικράς Ασίας από τη χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου με την διεύθυνση του κ. Αναστασίου Ηλιόπουλου.