Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών ξεκινά τις εορταστικές δράσεις του για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με ένα τεύχος-μαμούθ που δεν πρέπει να λείπει από καμιά ευρυτανική βιβλιοθήκη


Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» συμμετέχει στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 με μια σειρά πρωτοβουλιών, που θα εξελιχθούν ολόκληρη τη χρονιά, κάποιες από αυτές σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου.

Ως πρώτο βήμα προχωρεί στην έκδοση του περιοδικού ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ, με ένα πανηγυρικό τεύχος 158 σελίδων, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Εθνεγερσία και στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Τα κείμενα, που είναι προϊόντα ιστορικής έρευνας, σχετίζονται όλα με την Ευρυτανία. Αναδεικνύονται άγνωστες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας, προβάλλονται οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, ερμηνεύονται οι μετέπειτα εξελίξεις και διατυπώνονται προτάσεις.

Ιδού τα περιεχόμενα του τεύχους:

▼Από το καριοφίλι στο φράκο. Πως κλεφταρματολοί και πρόκριτοι δημιούργησαν νωρίς-νωρίς τις προϋποθέσεις νομής της εξουσίας στο υπό διαμόρφωση κράτος.
▼Τα αρματολίκια και οι αρματολοί στον ευρύτερο χώρο της Ευρυτανίας. Πως διαμορφώθηκαν οι δομές της κατά παραχώρησιν εξουσίας  λίγο πριν – λίγο μετά την Επανάσταση. Οι συγκρούσεις και οι συμμαχίες.
▼ «Η κρίσιμη πενταετία» 1828-1832 και τα σχετικά με αυτή πιθανά οδωνύμια του Καρπενησίου. Γιατί η Ευρυτανία πρέπει να τιμήσει τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Κίτσο Τζαβέλα και τους οροθέτες Συνταγματάρχες  Γ. Μπέικερ, Α. Σκάλον και Ι. Μπαρτελεμί.
▼ Διακόσια χρόνια ευρυτανικού τοπίου. Πόσο άλλαξε, ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην ανατροπή και ποιο περιβάλλον θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές.
▼ Τι απέγιναν οι οθωμανικές περιουσίες στο Καρπενήσι. Σε ποια χέρια κατέληξαν και με ποιες νόμιμες ή παράνομες διαδικασίες. Οι πλειστηριασμοί, οι αγοραπωλησίες και οι λεηλασίες.
▼ Τα πρώτα επαναστατικά γεγονότα στη Ρούμελη μέσα από τη δημοσιογραφική γραφίδα της «Αἰτωλικής». Η συμβολή του Τύπου στην Ελληνική Επανάσταση και η διάσωση των γεγονότων στην ιστορική μνήμη του Έθνους.
▼ Ρόζα, η κόρη του Μάρκου Μπότσαρη που μάγεψε τα σαλόνια της Ευρώπης. Πως απέκτησε  αυτό το όνομα η νεαρή Αικατερίνη Μπότσαρη και πώς βρέθηκε στην αυλή της βασίλισσας Αμαλίας.
▼ Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και το ιωβηλαίον του ιατρού Αποστόλου Μαυρογένη. Η συνέντευξη του στρατιωτικού ιατρού – αγωνιστή της επανάστασης σε ηλικίας 107 ετών που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σκριπ».
▼Από το Κεφαλόβρυσο του 1823 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης για μπίζνες. Η εκπληκτική ιστορία ενός παλικαριού του Μάρκου Μπότσαρη από την Κεφαλονιά που έζησε μια περιπετειώδη ζωή σαν παραμύθι.
Ιωάννης (Αναγνώστης) Κοντάκης, Διοικητής Καρπενησίου στην καθοριστική διετία 1828-1830. Ο σημαντικός ρόλος του Πελοποννήσιου έπαρχου στα πρώτα χρόνια του ελεύθερου Καρπενησίου, του Αποκούρου, των Κραβάρων και των Αγράφων.
▼ Η μάχη του Καρπενησίου το 1825 μέσα από το γράμμα πέντε στρατηγών. Η επιστολή των Γιαννάκη Γιολδάση, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γεωργίου Βαλτινού, Βαγγέλη Κοντογιάννη και Κώνστα Γιολδάση το 1825.
▼ Οι στρατιωτικές αναφορές για την απελευθέρωση του Καρπενησίου το 1828. Το χρονικό του αγώνα, όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις αναφορές από τα έμπεδα των επαναστατών.
▼Το τελευταίο γράμμα του Μπότσαρη στον Λόρδο Βύρωνα από το Καρπενήσι. Του αναγγέλλει ότι «Ἀπόψε σκοπεύω κάτι νά ἐπιχειρήσω ἐναντίον ἑνός σώματος Ἀλβανῶν» και ότι σε δυο μέρες θα συναντηθούν στο Μεσολόγγι.
▼ Η συμβολή της Δυτικής Ευρυτανίας στην Επανάσταση του 1821. Οι αγωνιστές, οι οπλαρχηγοί, τα μετάλλια, οι μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος και η υστεροφημία τους.▼ Ο λυρικός Ανδρέας Κάλβος από του Καρπενησιού τα ψηλώματα.
▼  Όταν ο Νικόλαος Γ. Πολίτης αναζητούσε στο Καρπενήσι του 1884 αυτόπτες μάρτυρες της μάχης του Κεφαλοβρύσου.
▼ Η Δόξα τον στεφάνωσε μ΄ αμάραντο στεφάνι. Ο ύμνος του Χρηστοβασίλη για τον Μάρκο Μπότσαρη εκατό χρόνια  από την θυσία του ήρωα, μέσα από ένα σπάνιο βιβλίο.                 

▼ Όταν ο πρωτοκλέφτης Κατσαντώνης συνάντησε τον Γιάννη Φραγκίστα.
▼ Πως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου ως διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης διέσωσε τα πρωτότυπα σχέδια  του Κρατζάϊζεν.
▼Οι δυο επικοί πίνακες ζωγραφικής για τον Θανάση Καρπενησιώτη.  Από τον Βαυαρό Πέτερ φον Ες περί το 1830 και από τον σύγχρονο γνωστό ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκη το 2020.

▼ Πως ο Αλή Πασάς μαγεύτηκε από τον καλλικέλαδο Καρπενησιώτη διάκο και του χάρισε τη ζωή για να καταλήξει στο Παρίσι.

Επίσης:
►Ποιήματα των Αλεξάντερ Πούσκιν, Κωστή Παλαμά, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Βίλχεμ Μύλερ και Ανωνύμου από Ανθολογία του 19ου αιώνα.
► Πίνακες που αναπαριστούν πρόσωπα και γεγονότα από γνωστούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους.


INFO. Από την ερχόμενη εβδομάδα το τεύχος θα διατίθεται στο Καρπενήσι από το περίπτερο των εφημερίδων στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη και από το κατάστημα Electronet του Παύλου Παπαϊωάννου. Επίσης θα διατίθεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.