Στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο της ΠΕΔ στο Καρπενήσι, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης έθεσε αρκετά σοβαρά για την περοχή των Αγράφων αλλά και της Ευρυτανίας, θέματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων, από το βήμα του Συνεδρίου: 

«Σχετικά με τους ελέγχους ο Δήμος Αγράφων, έφερε μηχανικό και παλεύουμε καθημερινά με όλες τις αντιξοότητες. Οι 5 προσλήψεις που ευλόγως η κυβέρνηση μας ενέκρινε, δεν έχουν έρθει ακόμη. Σίγουρα με πέντε νέους επιστήμονες θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Είναι διαφορετικά να έχεις 3 μηχανικούς και 3 ΠΕ υπαλλήλους…

Μεγάλη αναλαμπή είναι για εμάς το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε για τα Άγραφα ο Πρωθυπουργός. Είναι 30 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε κρατήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα. Για αυτό είχαμε επισκεφθεί το Μαξίμου και εκεί ο Πρωθυπουργός μετά τις τοποθετήσεις των 32 Δημάρχων μας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα Άγραφα. Προβήκαμε σε όλες τις διαδικασίες ο Δήμος Αγράφων, ο Δήμος Αργιθέας και ο Δήμος της Λίμνης Πλαστήρα και είμαστε τώρα στο στάδιο να συγκεκριμενοποιήσουμε τα έργα και πριν την άνοιξη θα ξέρουμε για τη χρηματοδότησή τους.

Όσον αφορά για το ενεργειακό, υπάρχει μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο παρουσιάστηκε στα Γιάννενα πριν από 2 μήνες περίπου, το οποίο λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται με τα λεφτά αυτά που δίνει το κράτος οι τεχνικές ανάγκες. Και αυτό γιατί στα χωριά τα δικά μας, τα σπίτια είναι μεγάλης  παλαιότητος. Είναι παλιά και το κυριότερο και το πιο δύσκολο είναι ότι μένουν ηλικιωμένοι. Οι ηλικιωμένοι σε μοναχικά σπίτια, σε μακρινά σπίτια που είναι πολύ κρίμα να κρυώσουν τη φετινή χρονιά.

Η πρότασή μας προς την Κυβέρνηση, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, από 60-65 και πάνω είναι να μην τους αφήσουμε μόνους τους, να υπάρξει μια ειδική μέριμνα, για να μην επαναλάβω αυτό που λένε ότι σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Ο δήμος Αγράφων, είναι ο γηραιότερος Δήμος έχει μεγάλες ανάγκες και έτσι πρέπει να το δούμε.

Ένα άλλο θέμα είναι σχετικά με το Φ.Π.Α.. Για εμάς είναι ευλογία αυτά τα μαγαζάκια που υπάρχουν στα χωριά μας τα ορεινά. Όταν έχει μαγαζί και εκκλησία είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αυτά τα μαγαζάκια δεν μπορούν να πληρώνουν το ίδιο Φ.Π.Α. με τη Μύκονο, με τη Σαντορίνη που βουλιάζουν από τον τουρισμό. Δεν έχω τίποτα με τα νησιά, αλλά είναι πολύ άδικο. Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια θεσμοθέτηση. Δεν θα έρθει η μεγάλη καταστροφή, γιατί δεν έχουμε τόσες οικονομικές συναλλαγές εμείς εδώ στα χωριά μας, αλλά θα υπάρξει και ένα κίνητρο για να επενδύσουν. Γιατί, όντως, και μετά από αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, έχουν έρθει κάποιοι επιχειρηματίες στα μέρη μας, οι οποίοι διερευνούν για να κάνουν επενδύσεις…

Τον τελευταίο καιρό έχουμε διαχειριστεί πολλές διασώσεις και άλλα πράγματα στην περιοχή των Αγράφων. Μιλώντας με τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΕΜΑΚ και με άλλους φίλους πιστεύουμε ότι είναι ένας κατάλληλος τρόπος να γίνει ένα κέντρο μόνιμης εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο Καρπενήσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχουμε ποτάμια, 3 φαράγγια και το Χιονοδρομικό πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο μέρος για να εκπαιδεύονται. Γιατί μέσα από την εκπαίδευση θα μπορούν να αποδώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι υπηρεσίες τους θα μπορούν να έρχονται για 15-20 μέρες και να παίρνουν μια πιστοποίηση για αυτά τα πράγματα. Και γιατί όχι να έρχονται και από το εξωτερικό και αν γίνει σωστή δουλειά όλα μπορούν να γίνουν.

Τέλος, θέλω να μιλήσω για την υγεία. Αυτό που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια είναι μια κοροϊδία, γιατί κάποτε είχα περάσει και από το Υπουργεί Υγείας. Πιέζουν οι τοπικές κοινωνίες, βγαίνουν οι προκηρύξεις ,αλλά δεν έρχονται οι γιατροί λένε. Και η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της κα όλοι είμαστε αποφασισμένοι. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, γιατί και το Νοσοκομείο Καρπενησίου, αλλά και το Κέντρο Υγείας έχουν μεγάλες ελλείψεις. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις τι κάνεις; Δίνεις κίνητρα. Τα κίνητρα δεν είναι μόνο οικονομικά, μπορεί να είναι και στην εξέλιξη, που πολλοί γιατροί όταν έρχονται στο Νοσοκομείο Καρπενησίου ή στο Κέντρο Υγείας της Φραγκίστας, μπορεί να έχουν εξέλιξη σε ένα άλλο νοσοκομείο. Διαφορετικά, θα είμαστε στο ίδιο μοτίβο., οι γιατροί δεν έρχονται, εμείς τι να κάνουμε προκηρύξαμε. Θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Κλείνοντας, έχω υποβάλλει μία πρόταση και κεντρικά, την παρουσιάσαμε και στους 2 Υπουργούς Υγείας είναι για τις μικρές, τις άγονες περιοχές. Είναι μεγάλης σημασίας, έτυχε θαυμασμού, αποδοχής, αλλά δεν έτυχε χρηματοδότησης. Σε κάθε μικρό Δήμο, ορεινό ή νησιωτικό Δήμο υπάρχει ένας γιατρός με ειδικότητα, μια νοσηλεύτρια ή παρασκευάστρια και ένα PC (ηλεκτρονικός υπολογιστής).Ο γιατρός επισκέπτεται τα χωριά, συνταγογραφεί , περνάει όλες τις εξετάσεις στο PC μέσα, όποιος αρρωσταίνει και πάει στην Αθήνα ή σε άλλο κεντρικό νοσοκομείο, με ένα κουμπί βγαίνει όντως το ιστορικό του ασθενούς και συγχρόνως η νοσηλεύτρια ή παρασκευάστρια παίρνει το αίμα του ασθενούς και δεν πηγαίνει ο Μπάρμπας από τα Κέδρα και να κάνει 3 ώρες να πάει και 3 ώρες να γυρίσει για να πάρει την εξέταση. Αυτό για το Δήμο Αγράφων το κοστολογήσανε 30.000 ευρώ. Προσπάθησα να το περάσω από το Δήμο, πέρασε από το Δήμο, το απέρριψε η Αποκεντρωμένη, γιατί βάζουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας μέσα».