Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα ο πολιούχος άγιος του Καρπενησίου

Όπως κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου, γιορτάστηκε και σήμερα η γιορτή του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη. Η ημέρα έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία για το Καρπενήσι και τα σχολεία καθώς και όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της πόλης δεν λειτουργούν αυτή την ημέρα.

Η γιορτή ξεκίνησε όπως πάντα με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ευρυτανίας σεβασμιότατου κ.κ. Γεωργίου και ακολούθησε λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων του αγίου στο κέντρο της πόλης, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας Καρπενησίου αλλά και πλήθους κόσμου που έσπευσε για να τιμήσει τον Άγιο.

Στη γιορτή παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος        Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο τέως Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς και όλες οι αρχές του τόπου.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης είναι ο πολιούχος της πόλης του Καρπενησίου και το σπίτι του ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η μικρή εκκλησία, αφιερωμένη στη χάρη του.

Ο Βίος και το μαρτύριό του

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς (σύμφωνα με προφορική παράδοση, ανήκε στην οικογένεια Καρανίκα), που φρόντισαν να μορφωθεί αλλά και να γίνει ένας ευσεβής χριστιανός. Σε ηλικία 15 χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν ήδη ο πατέρας του και είχε παντοπωλείο, στο Ταχτά Καλέ. Εκεί δούλευε, όταν κάποιος κουρέας Τούρκος, που του μάθαινε την Τούρκικη γλώσσα, του έδωσε να διαβάσει την Τούρκικη ομολογία πίστης, μπροστά σε μάρτυρες, χωρίς ο Νικόλαος να γνωρίζει τίποτα. Όταν του είπαν ότι γίνεται Τούρκος, ο Νικόλαος αμέσως ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Η δυναμική απάντηση που έδωσε στον κριτή, έκανε τους Τούρκους να τον βασανίσουν μέσα στη φυλακή με τον πιο άγριο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Νικόλαος έμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Έτσι, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 1672 μ.Χ. τον αποκεφάλισαν σε ηλικία μόλις 15 χρονών. Το λείψανο του ενταφιάστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Χάλκης. Αργότερα η κάρα του Αγίου, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Άγιου Όρους. Σπουδαίες πληροφορίες για το μαρτύριο του νεαρού Αγίου έδωσε ο τότε γραμματέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε εντυπωσιασθεί από το σθένος και την πίστη του Νικολάου.

 «….Εγώ χριστιανός είμαι και τον Χριστό μου πιστεύω για αληθινό Θεό. Οι τιμές και τα οφίκια που μου τάζεις, δεν μου χρειάζονται. Εγώ τον Χριστό μου δεν αρνούμαι, τον Χριστό πιστεύω, για το όνομα του θα πεθάνω, Τούρκος δεν γίνομαι». Αυτή ήταν η δυναμική απάντηση του νεαρού Νικολάου στον κριτή, όταν με πλεκτάνη προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν.