Ένας από τους 7 κόμβους ο Δήμος

Στο ποιοτικό τουριστικό προϊόν ποντάρει ο Σουλιώτης

Με τουλάχιστον 4 σημεία μπαίνει στην πολιτιστική – περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς

Μια, τουλάχιστον ελπιδοφόρα, πρωτοβουλία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» φαίνεται να βάζει ξανά το Καρπενήσι στο χάρτη της πολιτισμικής και τουριστικής ανάπτυξης με νέους όρους αυτή τη φορά. Μετά τη σταδιακή ερήμωση ολόκληρου του Δήμου Καρπενησίου αλλά και της πόλης και κυρίως μετά τη δραματική μείωση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, έρχεται ένα αισιόδοξο νέο για τον τόπο.

Την περασμένη Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση-σύσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του προέδρου του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρου Μπένου και των ειδικών συνεργατών του, καθώς και των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα» η οποία υπογράφηκε από τον τέως Περιφερειάρχη κ Κώστα Μπακογιάννη και συνεχίζεται προς την υλοποίησή της με την στήριξη του κ. Σπανού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρπενησίου ανταποκρίθηκε και συμμετείχε ως μέλος του προγράμματος στην συνάντηση αυτή, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη και τους αντιδημάρχους κ. Γιάννη Σβερώνη και κα Σοφία Ζαλοκώστα.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιφέρειας

Θέμα της συνεδρίασης υπήρξε το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την πολιτιστική και  περιβαλλοντική  διαδρομή περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με αξιοποίηση κάθε σημαντικού μνημείου, ιστορικού ή και φυσικού.

Παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στις εφόρους αρχαιοτήτων που παρευρίσκονταν, ένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιφέρειας μας, που αρθρώνεται σε κάποιους βασικούς άξονες ανάπτυξης  και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων αλλά και την δικτύωση τους σε ένα ενιαίο ψηφιακό και φυσικό χώρο. Στο δίκτυο εντάσσονται και φυσικά αξιοθέατα ενώ ταυτόχρονα παρακινείται ο επιχειρηματικός κόσμος για ενεργή συμμετοχή δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια αλυσίδα ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων στον επισκέπτη.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού,  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020 το Σχέδιο Δράσης για την «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», προϋπολογισμού 2.500.000,00 €. Η αξιοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» θα οικοδομήσει ένα ισχυρό και ευρύ δίκτυο θέσεων και διαδρομών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο δίκτυο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αναγνωρισμένους προορισμούς, όπως  είναι τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Εθνικοί Δρυμοί, καθώς και οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020.

Επιπλέον, έγινε παραγωγική συζήτηση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, σε αστικά κέντρα που θα αναδείξουν περαιτέρω τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας και θα αναβαθμίσουν τους χώρους  κάνοντάς τους λειτουργικούς στον επισκέπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» στην Ήπειρο είναι επιτυχημένο. Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», εκτείνεται σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει: πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα), οκτώ αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης (μεταξύ των οποίων και τα θέατρα της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Κασσώπης και των Γιτάνων), 344 χιλιόμετρα διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 2014 – 2020 ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) με προϋπολογισμό ύψους 37 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα και η συμβολή του προγράμματος στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου θεωρούνται βέβαια και στενά συνδεδεμένα με την τουριστική άνθιση της, την τελευταία πενταετία.

Πώς μπαίνει στο ‘χάρτη’ το Καρπενήσι

Ο Δήμος Καρπενησίου, έχει την τύχη να συμπεριληφθεί σε αυτές τις προτεινόμενες  πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τα λίγα μεν, σπουδαία δε, ιστορικά μνημεία που διαθέτει στην επικράτειά του, αλλά κυρίως τον αξεπέραστο φυσικό του πλούτο που έχει σε πλεόνασμα. Η επιλογή των τελικών σημείων αναφοράς του Δήμου Καρπενησίου που θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα του «Διαζώματος» δεν έχει ολοκληρωθεί και φυσικά δεν είναι ανακοινώσιμη από καμία πλευρά, ακόμη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, όμως, τα σημεία που κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγούν από το «ΔΙΑΖΩΜΑ», την Περιφέρεια και το Δήμο, βρίσκονται σε όλη σχεδόν την επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου, καλύπτοντας και το πολιτιστικό αλλά και το περιβαλλοντικό κομμάτι των απαιτήσεων του προγράμματος. Πρόκειται για τις περιοχές Βράχα με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Φουρνά με το Κειμηλιαρχείο και τους θρησκευτικούς θησαυρούς του, τις Κορυσχάδες ως σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, τον Προυσό με ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον Ελλαδικό χώρο του 10ου αιώνα μ.Χ., και πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων του φαραγγιού «Πάντα Βρέχει» και του χωριού Φιδάκια, αναδεικνύοντας το μεγάλο φάσμα επιλογών και το απαράμιλλο κάλος της ευρύτερης περιοχής και δίνοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Φυσικά αναμένεται να ενταχθεί και ο Παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί, όταν ολοκληρωθούν τα έργα ανάδειξή του. Ουσιαστικά θα μπουν στον Χάρτη όλα τα σημεία και χωριά του Δήμου, όπως ήδη έχουν χαρτογραφηθεί τουριστικά, με την λογική των κυκλικών τουριστικών διαδρομών του Δήμου.

 Το σημαντικό σημείο αυτή της συνεργασίας είναι ότι το ‘‘ Διάζωμα’’ έχει την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση για το πως να προωθήσει το νέο του δίκτυο, με οργανωμένο σχεδιασμό προβολής και διαφημίσεως. Σημαντικό επίσης είναι να σημειωθεί ότι θεωρείται απολύτως πετυχημένο σε κάθε πρότζεκτ που αναλαμβάνει, με πρωτοποριακές ιδέες και δυνατή υποστήριξη από μεγάλους επενδυτές. 

Τι δήλωσαν Μπένος και Σουλιώτης

Αναφορικά με την συνάντηση ο Δήμαρχος Καρπενησίου δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτόν τον πολιτιστικό –περιβαλλοντικό χάρτη ως ένας από τους επτά κόμβους της Στερεάς Ελλάδας, και μας προσφέρεται η δυνατότητα να αποτελέσουμε κρίκο στην δημιουργία ενός πλήρους και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, μέσω του οποίου θα αναδείξουμε τα αξιοθέατα μας, θα αυξηθεί το ποσοστό των επισκεπτών και τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος, θα ωφεληθούν οι εγκαταστημένες στο Δήμο Καρπενησίου επιχειρήσεις, αλλά και οι παραγωγοί προϊόντων και υπηρεσιών».

O Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κ. Σταύρος Μπένος δήλωσε: «Η Στερεά Ελλάδα είναι για εμάς ένα εργαστήριο ονείρων και βρισκόμαστε στην στιγμή, που το όνειρο αυτό αρχίζει να οικοδομείται. Η χρηματοδότηση της «Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής» ανοίγει το δρόμο να κάνουμε πράξη τα έργα και τις δράσεις ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα «προικιά» της Στερεάς Ελλάδας, τα μνημεία της Φύσης, τα μνημεία του Πολιτισμού, τις ωραίες επιχειρήσεις και όλα μαζί ένα ολοκληρωμένο προϊόν Πολιτιστικού Τουρισμού. Αυτή η διαδρομή που σχεδιάσαμε και χρηματοδοτείται σήμερα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των θεσμών, των ανθρώπων και όλου του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει δημιουργήσει ένα «καλάθι» χορηγών και δωρητών και είμαστε έτοιμοι να πάμε από τη θεωρία, στην πράξη. Οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν τα έργα να εξελίσσονται και σε δύο χρόνια να είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε αυτό το έργο στην παγκόσμια κοινότητα».